Надежди БГ

balgari.bg

"Мечтая и питам защо не"

Любомир Янчев е на 18 години.
Учи в частната немска гимназия "Ерих Кестнер", тренира таекуондо и се занимава с "Мелиса".
"Мелиса" обаче не е някоя видеоигра, а иновативна компютърна програма, разработка на тййнейджъра.
За устройството започна да се говори, когато Любомир и партньорът му Христо Стоянов спечелиха националния конкурс "Млади таланти 2012" на Министерството на образованието, младежта и науката. "Мелиса", или "Модерният иконом" (идеята за робота осенва Любо, след като гледа филма "Железният човек"), е система за домашна автоматизация, чрез която се управляват различни уреди и процеси. "Икономът" позволява на потребителите да навигират своите компютри и други електронни устройства като телевизори, климатици и др. чрез глас и уебинтерфейс през допълнителни устройства - платки с отворен код.
Година по-късно, по думите на Любо "проектът, както и аз, тръгнахме към бизнес насока". Той вече е намерил партньор, собственик на хардуерна фирма, който ще ползва някои от неговите чертежи и софтуер и ще разработи устройството до физическата му продажба. Първите "модерни икономи" ще се предлагат без гласов контрол,  той ще бъде задействан на по-късен етап. Младият изобретател пише алгоритъм за т. нар. noise cancellation, който да изолира излишните шумове.
На световния пазар има подобни устройства, но няма нищо, което се управлява напълно с глас и е безплатно, обяснява Любомир. Той е за споделянето, затова всичките му проекти са безплатни, тоест написаният за тях код е свободен за сваляне от интернет и всеки може да ги види, промени и т. н. От "Мелиса" той смята да печели, като продава асемблираните устройства (платки), предлага тяхната инсталация и поддръжка. Всичко остнало ще е безплатно - "който може, нека си го инсталира".
Любо е участвал в европейско състезание "Млади учени" в Братислава, а за проекта "1000 стипендии" писал есе на тема: "Ти виждаш и питаш защо, аз виждам, мечтая и питам защо не". Младият програмист е автори на проект с kinect сензор - "Разпознаване на човешки дейности на база триизмерна реконструкция на скелета", за който написал изкуствен интелект, така че сензорът да разпознава движенията на човешкото тяло.
За "Млади таланти 2013" пък е разработил изкуствен интелект в областта на биоинформатиката, с който може да се диагностицират различни заболявания.
Любомир Янчев мечтае да преподава, да направи нещо, което ще помогне на много хора, да инвестира в  млади хора. Не се страхува от провал.

Етикети:
 

С деца на планина

Десетгодишната Ивана Пенчева изкачи Елбрус и така стана най-младата българка, покорила 5642-метровия кавказки първенец.
Ивана достига най-високата точка на Голям Кавказ заедно с брат си Борис, на 14, и баща им Бойко Пенчев. Преди две години Борис е най-младият българин, покорил Монблан.
Семейството се катери вече шест години - тогава започват да правят първите походи в Рила и Пирин. По-късно тримата преминават алпийски курс и осъществяват десетки изкачвания на родните ни първенци. Преди Монблан за един месец 12 пъти изкачили Мусала.
Ивана получава туристическо "кръщение" на 7 години и половина, когато заедно с баща си и брат си изминава над 500-километровото разстояние от връх Ком до нос Емине за 26 дни.
На 8-годишна възраст момичето преминало по алпийския ръб на Вале Бланш.
Изкачването на Елбрус подлага алпийското семейство на изпитание - маршрутът е стръмен, времето - студено. Разстоянието от приют "Мария" до Западен Елбрус изминават за близо седем часа.
Постижението им е регистрирано в Спасителната служба към Министерството на извънредните ситуации на Русия.
Ивана учи в чегнърти клас на 72-ро ОУ "Христо Ботев" в Суходол.

Етикети:
 

Израства талантлива шахматистка

16-годишната Деница Драгиева спечели световния ученически шампионат по шахмат в Порто Карас (Гърция) през май 2013-а, като спечели шест от деветте си партии и записа 7.5 точки.
Деница израства в Нова Загора, където дядо й я запалва по шахмата.
Когато се премества в София, младата надежда започва да посещава кръжок по шах. Едва във втори клас е.
Таланта й за умната игра открива майка й - лекоатлетката Лили Драгиева.
Още при първото си участие в републиканското първенство самоуката Деница е в челото на класацията.
Следват години на триумф - тройна републиканска шампионка на класически и ускорен шах, титла за най-добра блицьорка, бронзов медал на европейския шампионат в Будва, Черна гора, в групата до 14 години, макар че е по-малка от съперничките си, Купа "Полипост" и златен медал в международния шампионат в групата 14 години, първи места на турнирите "М-тел Мастърс джуниър", злато на Европейския фестивал "Надеждите на света", световен и европейски шампион за девойки до 14 г., трета при жените.
На Световното първенство за аматьори в Чикаго Деница също се нарежда трета.
Печели европейска титла през 2012 г. Има три последователни шампионски титли (за 2010 г., 2011 г. и 2012 г.) за девойки по класически шахмат.
През март 2013-а побеждава в Петия младежки шахматен турнир "Купа Левски", след като през февруари на традиционния  турнир "Мемориал Георги Трингов" се окичва с отличието за най-добре представила се жена.
Треньор на младата шахматистка е гросмайстор Атанас Колев.

Още интересни факти за Деница - на www.blitz.bg
 

Уникален диригент с наградата "Камбарев"

Носител на Голямата награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев 2013" стана диригентът, композитор и инструменталист Страцимир Павлов. Той бе номиниран заради изтънчения музикантски стил в работата си по разнообразни творчески проекти, за завладяващото вдъхновение, което омагьосва публиката.
Павлов е роден на 14 февруари 1976 г. във Варна. През 1995 г. се дипломира в НУИ "Добри Христов" в родния си град, където паралелно с основния си инструмент кларинет завършва и класа по композиция и оркестрово дирижиране на маестро Милко Коларов.
Произведения на Страцимир Павлов са изпълнявани от български солисти, както и от Камерен оркестър с диригент Йордан Дафов. Отличен е с наградата "Най-талантлив млад автор" на Съюза на българските композитори. От 1996 г. живее и работи в САЩ, където получава бакалавърска степен по пиано и композиция от UCA и магистърска степен по дирижиране. През този период е удостоен с множество награди от престижни американски конкурси. От 2002 г. е музикален директор и диригент на Оперния театър в Литъл Рок, Арканзас. Ръководи Университетската опера и е главен диригент на три църковни хора. Дирижирал е над 40 заглавия (опери, мюзикъли и шоу-програми). Води летни академии за млади оперни певци. Концертирал е в Карнеги хол в Ню Йорк, в Сиатъл, Лос Анджелис и др.
През 2007 г. съвместно с Ан Котард Страцимир създава в Литъл Рок Първото частно музикално училище за оперно и сценично майсторство. През същата година е и премиерата на последната му творба, композирана за американска публика.
През 2008 г. младият композитор се връща в България, свири в различни групи, композира, аранжира първия самостоятелен концерт на Орлин Павлов, преподава в НУИ "Добри Христов", създава на единствения Gospel Chorale за християнска музика у нас.

Още за наградите "Стоян Камбарев 2013" - на http://life.dir.bg
 

Пет крачки напред

Близо 630 идеи бяха подадени за участие в конкурса "Keep Walking Bulgaria". Мотото на проекта бе "Всяка твоя крачка е крачка напред за България".
Жури в състав антропологът Харалан Александров, програмният директор на Дарик Радио Константин Вълков и директорът на платформата фестивали на сп. "Едно" Асен Асенов определи петте най-иновативни идеи, които да получат помощ за реализацията си в размер на 10 хиляди лева.
Първата отличена идея е "Колелиния" на архитекта Мартин Ангелов. Той възнамерява да направи въздушна велоалея, която да се превърне в туристически веломаршрут.
Автобус, задвижван от електричество, е разработката на четирима студенти от Техническия университет в София, също получила финансиране. Целта на проекта е да се разработи най-екологичният наземен транспорт, чиято крайна цена е сравнима със среден клас автомобил, а разходите му за поддръжка са в пъти по-ниски от стандартните.
Нова визия за фасадите на училищата е идея на графити-групата "140 идеи". Четиримата художници, които стоят зад артобединението, ще изрисуват фасадите на две училища с образователна цел.
"Фабрика за градско изкуство" е иновативната идея на провокативните артисти от групата "Destructive Creation". Те ще дават втори живот на непотребните вещи, които изхвърляме. Проектът предвижда да се изкупува събраното от бездомни хора. "Destructive Creation" възнамеряват да построят сцена за улични музиканти.
Сайт, който стимулира децата да четат и ги възпитава в дарителство, е идеята на журналистките Елица Николова и Мария Телбис. На интернет-платформа ще бъдат публикувани тестове върху определени книги и при правилно решен тест ученикът сам ще определя за коя кауза да дари получените кредити.

Етикети:
 
Страница 1 от 11