Надежди БГ Млад фантаст с фантастична писателска кариера

balgari.bg

Млад фантаст с фантастична писателска кариера

Мирослав Пенков е роден през 1982-ра в Габрово. Завършва Първа английска езикова гимназия в София, а през 2001 г. е приет в Университета на Арканзас, където получава бакалавърска степен по психология, а по-късно и магистърска по творческо писане.
В чужбина публикува разкази в A Public Space, One Story, Orion, The Sunday Times, Granta Online, The Southern Review. Носител е на наградата "Юдора Уелти" за 2007-а. В България публикува в "Зона-F", "Пламък", "Съвременник", "Сега" и антологиите "Точка на пристигане", "Чудни хоризонти", "Ласката на мрака". Автор е на фантастичния сборник "Кървави луни" (2000).
Салман Рушди включва разказа на Мирослав "Как купихме Ленин" в антологията "Най-добрите американски разкази" за 2008-а, а творбата му му "На изток от Запада" ще бъде отличена в антологията "ПЕН/О. Хенри" за 2012-а.
Сборникът му разкази "На изток от Запада" ще бъде издаден в 11 държави.
Мирослав Пенков преподава в докторската програма по творческо писане на Университета на Северен Тексас. Редактор е на литературното списание American Literary Review.
През октомври 2012-а Мирослав спечели наградата на Би Би Си за разказа си "На изток от Запада" в конкуренция с други девет творби на автори от цял свят.

Вижте няколко разказа на младия автор на http://miroslavpenkov.com

Интервю с Миросав Пенков прочетете на http://e-vestnik.bg
 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови