Надежди БГ Награда за "Последната линейка"

balgari.bg

Награда за "Последната линейка"

Документалният филм на младия режисьор Илиян Метев "Последната линейка на София" бе отличен с втората по значимост награда в Седмицата на критиката на кинофестивала в Кан - The Visionary Award на телевизионния канал Франс 4.
Лентата е копродукция на България, Германия и Хърватска.
"Последната линейка на София" разказва за един от абсурдите на българската столица - двумилионен град с едва 13 линейки.
Главните герои във филма - лекар, медицинска сестра и шофьор, се раздават, за да помогнат на нуждаещите се. Животът им е надпревара с времето и битка със смъртта, професията си възприемат като мисия. Тримата са страстни пушачи с невероятно чувство за хумор, които не спират да дават всичко то себе си въпреки трудностите.
През юли 2012-а лентата взе и "Кристален глобус" - голямата награда за най-добър документален филм над 30 минути, на 47-ия международен кинофестивал в Карлови Вари.

Илиян Метев е роден през 1981 година. Като юноша живее в Германия, свири на цигулка и мисли да се посвети на музикална кариера. После учи изящни изкуства в лондонския "Сейнт Мартинс", а през 2008-а специализира в английското National Film and Television School.
Още като студент снима 16-милиметрови ленти.
"Последната линейка на София" е вторият му документален филм след дебютния "Голешово", разказ за забравено планинско градче, където шепа старци чакат децата си да се завърнат.
 
Интервю с младия режисьор прочетете в www.dnevnik.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови