Надежди БГ Свежо попълнение в българската драматургия

balgari.bg

Свежо попълнение в българската драматургия

Най-младият ни драматург - Стефан Прохоров, се завърна от Испания, където участва на един от най-сериозните фестивали за драматургично изкуство в Европа "Europe Interplay". Тази година талантливият тийнейджър беше номиниран за наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев" на едноименната фондация, която му осигури участието във форума.
"Europe Interplay" има над двайсетгодишна история и е най-сериозната платформа в Европа за срещи на млади автори и драматурзи. Оттук са тръгнали редица световни имена в областта на театъра от ранга на Сара Кейн. По традиция всяка година фестът се провежда в различна европейска страна.
"Участието на фестивала ми даде възможност да се запозная с представители на различни театрални култури, да видя интересни чужди гледни точки и да се убедя в бъдещето на европейския театър", каза за БТА младият автор.
Стефан Прохоров е далечен потомък на руския писател Алексей Толстой и на революционера Георги Бенковски, но предпочита хората да го запомнят с неговото собствено име и с творчеството му.
Роден е в София през 1993 г. Завършил е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в столицата и се готви да кандидатства режисура.
Стефан пише от малък, едва 11-годишен е, когато за пръв път негов текст е отличен в литературния конкурс "Искри".
Публикувал е в "Съвременник", "Литературен вестник", "Родна реч" и др.
Дебютната му пиеса "Правилата на играта" предизвика истинска сензация с абсурдния си хумор и оригиналност. През 2011-а  тя бе поставена в Младежки театър "Николай Бинев" като част от програмата "Младите в Младежкия". Пиесата е спечелила конкурс Млада българска драма 2011.
Вторият му драматургичен текст "Братята, това е" също ще бъде поставен - на сцената на Пловдивския драматичен театър. "Братята, това е" бе избрана в международния конкурс на "Theatre Epicentre" заедно с още пет пиеси от Югоизточна Европа, които ще бъдат публикувани и издадени на английски в Лондон в края на 2012 г.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови