Надежди БГ Световен връх в информатиката покорен от българин

balgari.bg

Световен връх в информатиката покорен от българин

За трета поредна година Румен Христов завоюва златен медал на Международната олимпиада по информатика и се изкачи на трето място в ранглистата на медалистите от международните олимпиади за всички времена.
Състезанието бе от 23 до 30 септември 2012-а в Сирмионе, Италия.
Румен Христов е роден на 19 август 1993 г.
От 2007 г. учи в Природоматематическата гимназия "Нанчо Попович" в Шумен.
Още в седми клас Христов дебютира на международно състезание - Балканската олимпиада по информатика в Белград, и печели първия си златен медал зад граница.
До завършването си през 2012-а младият програмист печели златен медал на Международната олимпиада по математика в Тайланд, златен медал на Международната Жаутиковска Олимпиада по математика, физика и информатика в Алмати, Казахстан, златен медал и второ място в крайното класиране на Международната олимпиада по информатика в Канада.
Младият информатик е носител и на златни медали на Младежката балканска олимпиада по информатика от изданията й в Шумен, Белград и Бистрица (Румъния) и сребърен медал на Международната олимпиада по информатика в Кайро.
През 2011 г. Румен получава две изключителни признания - обявен е за абсолютен балкански шампион по информатика и е нареден сред 100-те най-добри участници в Младежкия лагер на хилядолетието във Финландия. Побеждавал е в CodeIT.
За успехите си е удостоен три пъти с наградата "Джон Атанасов" - през 2009, 2010 и 2011 г.
Сред отличията, които Румен е печелил, са наградата на Шумен за ученик на годината в областта на природоматематическите науки за 2007 г., златен знак "За принос на младежкото иновационно и информационно общество", "Почетен гражданин" на Шумен.
Младият математик учи в Бостън, в Масачузетския технологичен институт.
Състезанието в Италия бе последното за Румен Христов като ученик. След него той преминава в по-висока категория - в надпреварата за професионални програмисти "Топ Кодер".

Още - на сайта на вестник  "Стандарт"
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови