Надежди БГ Виж кой направи "умна ръка"

balgari.bg

Виж кой направи "умна ръка"

Георги Чипов, студент в Техническия университет - София, спечели в края на 2011-а наградата на фондация "Емпауър Юнайтед" за най-креативни млади хора с бизнес идеи в България. Отличието е връчено за на Георги и екипа му за проекта Smart hand ("умна ръка"). С 50-те хиляди лева, съпровождащи приза, младият изобретател доразработва протезата, която лови импулси от мозъка и ги преобразува в реални действия.
Чипов е бакалавър по медицинска електроника, в момента се обучава за магистърска степен в същата специалност.
Роден е в Казанлък и обича да си записва идеите, които му хрумват. После - и да ги реализира.
Предпочита изобретенията му да решават проблеми, а не да създава "глезотийки".
"Умната ръка" е дипломната работа на Георги. Първият макет е аматьорски, с подръчни материали, споделя авторът.
После Чипов тества протезата с мускулите на собствената си ръка. Прави доста подобрения.
Сега остава да се направят още два прототипа, за да се отстранят всички възможности за грешка - и протезата може да бъде пусната в производство.
В момента "умната ръка" замества около 70 на сто от способностите на истинската - може да се свива в юмрук, да сочи с показалец, да пише по клавиатурата на компютъра с един пръст, да прави "щипка", сгъвайки два пръста. Разработеният проект е само за протеза, която ще замени ампутирана под лакътната става ръка, но Георги не смята да спира дотук и проектира протеза над лакътя, както и заместител на целия отрязан крайник.
Георги Чипов е автор на електрониката в проекта. В останалата част му помагат доц. Валентин Николов и проф. Веселин Павлов. Има и хора в екипа си, които се занимават с бизнес страната на проекта.

За младия изобретател разказва "Стандарт"
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови