Надежди БГ Пет крачки напред

balgari.bg

Пет крачки напред

Близо 630 идеи бяха подадени за участие в конкурса "Keep Walking Bulgaria". Мотото на проекта бе "Всяка твоя крачка е крачка напред за България".
Жури в състав антропологът Харалан Александров, програмният директор на Дарик Радио Константин Вълков и директорът на платформата фестивали на сп. "Едно" Асен Асенов определи петте най-иновативни идеи, които да получат помощ за реализацията си в размер на 10 хиляди лева.
Първата отличена идея е "Колелиния" на архитекта Мартин Ангелов. Той възнамерява да направи въздушна велоалея, която да се превърне в туристически веломаршрут.
Автобус, задвижван от електричество, е разработката на четирима студенти от Техническия университет в София, също получила финансиране. Целта на проекта е да се разработи най-екологичният наземен транспорт, чиято крайна цена е сравнима със среден клас автомобил, а разходите му за поддръжка са в пъти по-ниски от стандартните.
Нова визия за фасадите на училищата е идея на графити-групата "140 идеи". Четиримата художници, които стоят зад артобединението, ще изрисуват фасадите на две училища с образователна цел.
"Фабрика за градско изкуство" е иновативната идея на провокативните артисти от групата "Destructive Creation". Те ще дават втори живот на непотребните вещи, които изхвърляме. Проектът предвижда да се изкупува събраното от бездомни хора. "Destructive Creation" възнамеряват да построят сцена за улични музиканти.
Сайт, който стимулира децата да четат и ги възпитава в дарителство, е идеята на журналистките Елица Николова и Мария Телбис. На интернет-платформа ще бъдат публикувани тестове върху определени книги и при правилно решен тест ученикът сам ще определя за коя кауза да дари получените кредити.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови