Надежди БГ Уникален диригент с наградата "Камбарев"

balgari.bg

Уникален диригент с наградата "Камбарев"

Носител на Голямата награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев 2013" стана диригентът, композитор и инструменталист Страцимир Павлов. Той бе номиниран заради изтънчения музикантски стил в работата си по разнообразни творчески проекти, за завладяващото вдъхновение, което омагьосва публиката.
Павлов е роден на 14 февруари 1976 г. във Варна. През 1995 г. се дипломира в НУИ "Добри Христов" в родния си град, където паралелно с основния си инструмент кларинет завършва и класа по композиция и оркестрово дирижиране на маестро Милко Коларов.
Произведения на Страцимир Павлов са изпълнявани от български солисти, както и от Камерен оркестър с диригент Йордан Дафов. Отличен е с наградата "Най-талантлив млад автор" на Съюза на българските композитори. От 1996 г. живее и работи в САЩ, където получава бакалавърска степен по пиано и композиция от UCA и магистърска степен по дирижиране. През този период е удостоен с множество награди от престижни американски конкурси. От 2002 г. е музикален директор и диригент на Оперния театър в Литъл Рок, Арканзас. Ръководи Университетската опера и е главен диригент на три църковни хора. Дирижирал е над 40 заглавия (опери, мюзикъли и шоу-програми). Води летни академии за млади оперни певци. Концертирал е в Карнеги хол в Ню Йорк, в Сиатъл, Лос Анджелис и др.
През 2007 г. съвместно с Ан Котард Страцимир създава в Литъл Рок Първото частно музикално училище за оперно и сценично майсторство. През същата година е и премиерата на последната му творба, композирана за американска публика.
През 2008 г. младият композитор се връща в България, свири в различни групи, композира, аранжира първия самостоятелен концерт на Орлин Павлов, преподава в НУИ "Добри Христов", създава на единствения Gospel Chorale за християнска музика у нас.

Още за наградите "Стоян Камбарев 2013" - на http://life.dir.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови