Надежди БГ "Мечтая и питам защо не"

balgari.bg

"Мечтая и питам защо не"

Любомир Янчев е на 18 години.
Учи в частната немска гимназия "Ерих Кестнер", тренира таекуондо и се занимава с "Мелиса".
"Мелиса" обаче не е някоя видеоигра, а иновативна компютърна програма, разработка на тййнейджъра.
За устройството започна да се говори, когато Любомир и партньорът му Христо Стоянов спечелиха националния конкурс "Млади таланти 2012" на Министерството на образованието, младежта и науката. "Мелиса", или "Модерният иконом" (идеята за робота осенва Любо, след като гледа филма "Железният човек"), е система за домашна автоматизация, чрез която се управляват различни уреди и процеси. "Икономът" позволява на потребителите да навигират своите компютри и други електронни устройства като телевизори, климатици и др. чрез глас и уебинтерфейс през допълнителни устройства - платки с отворен код.
Година по-късно, по думите на Любо "проектът, както и аз, тръгнахме към бизнес насока". Той вече е намерил партньор, собственик на хардуерна фирма, който ще ползва някои от неговите чертежи и софтуер и ще разработи устройството до физическата му продажба. Първите "модерни икономи" ще се предлагат без гласов контрол,  той ще бъде задействан на по-късен етап. Младият изобретател пише алгоритъм за т. нар. noise cancellation, който да изолира излишните шумове.
На световния пазар има подобни устройства, но няма нищо, което се управлява напълно с глас и е безплатно, обяснява Любомир. Той е за споделянето, затова всичките му проекти са безплатни, тоест написаният за тях код е свободен за сваляне от интернет и всеки може да ги види, промени и т. н. От "Мелиса" той смята да печели, като продава асемблираните устройства (платки), предлага тяхната инсталация и поддръжка. Всичко остнало ще е безплатно - "който може, нека си го инсталира".
Любо е участвал в европейско състезание "Млади учени" в Братислава, а за проекта "1000 стипендии" писал есе на тема: "Ти виждаш и питаш защо, аз виждам, мечтая и питам защо не". Младият програмист е автори на проект с kinect сензор - "Разпознаване на човешки дейности на база триизмерна реконструкция на скелета", за който написал изкуствен интелект, така че сензорът да разпознава движенията на човешкото тяло.
За "Млади таланти 2013" пък е разработил изкуствен интелект в областта на биоинформатиката, с който може да се диагностицират различни заболявания.
Любомир Янчев мечтае да преподава, да направи нещо, което ще помогне на много хора, да инвестира в  млади хора. Не се страхува от провал.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови