Надежди БГ Акценти по пътя на Василена

balgari.bg

Акценти по пътя на Василена

altВасилена Серафимова е едва 6-годишна, когато свързва живота си с музиката.
Отначало свири на цигулка, но година по-късно започва да се занимава с ударни инструменти. Неин пръв учител е баща й Симеон Серафимов - ученик на проф. Добри Палиев, основоположника на българската перкусионна школа. музикалното си образование василена продължава в Националното музикално училище в родния си Плевен.
През 2004-та Василена е поканена от френската пианистка Шантал Стиляни да концертира в Париж с перкусионен ансамбъл "Акцент", с който свири от 13-годишна. Същата година младата плевенчанка започва обучението си в Консерваторията във Версай. Завършва магистърска степен в класа на проф. Силвио Гуалда.
Печели първо място в конкурс на Националната консерватория за музика и танц в Париж и продължава образованието си в това най-престижно висше учебно заведение във Франция.
През 2006 г. младата перкусионистка участва на първите си големи международни състезания - конкурсите за маримба в Линц, Австрия и Париж. Особено престижно е отличаването на Василена Серафимова като най-талантлив чуждестранен студент във Франция за 2006-а. Печели и стипендия на фондацията на Банк Попюлер и в продължение на три години тази стипендия обезпечава обучението, участието в конкурси, майсторски класове, концерти, записи на Василена. През септември 2007 г. тя грабва втората награда на Международния конкурс ARD в Мюнхен, а през 2008-а - първа награда на Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт.
В началото на юни 2009-а Василена Серафимова стана носител на приза "Млад музикант на годината". Екипът на предаването "Алегро виваче" на БНР номинира осем талантливи млади български изпълнители, носители на престижни национални и международни награди, и Василена спечели благородната надпревара.
Василена Серафимова, която се изявява като солист, камерен изпълнител, оркестрант, участва в театрални и аудио-визуални спектакли.

От kulturni-novini.info

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови