Надежди БГ Българин в световния диригентски елит

balgari.bg

Българин в световния диригентски елит

Младият диригент Йордан Камджалов е роден на 16 октомври 1980 г. в Търговище.
Едва 20-годишен, основава хор "Евера" и вече 9 години е негов диригент и художествен ръководител, като по-голямата част от репертоара на хора е с аранжименти на Камджалов.
Йордан завършва Музикалната академия в София и Музикалната академия в Берлин.
Основател и диригент е и на Международния ансамбъл Innorelatio - Берлин, и берлински Madrigalkreis хор. След дебюта си през 2001 г. работи с повече от 60 хорове и оркестри във Франция, Испания, Португалия, Швейцария, Австрия, Германия, Финландия, Полша, Чехия и у нас.
От 2007 до 2009 г. Камджалов е ангажиран като диригент в Дворцовия театър "Райнсберг" (Германия), Концертхаус - Берлин, Дома на музиката в Порто. Участва в престижни музикални фестивали в Швейцария, Франция, Австрия, Германия.
Като диригент в програмата на Съвременния музикален театър - Германия, през 2007 г. е номиниран за специалната награда в международния конкурс за диригенти в Полша. Същата година е четвъртфиналист в Международния конкурс за млади диригенти във Франция.
На 13 ноември 2009 година Йордан Камджалов печели една от най-престижните международни награди в областта на дирижирането - Първа награда на Четвъртия интернационален конкурс за диригенти "Йорма Панула" във Финландия. Българинът дирижира "Барток - концерт за оркестър" и "Рихард Щраус - четири последни песни със световноизвестното сопрано Барбара Хендрикс".

Още за уникалния талант - на http://bgklasika.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови