Надежди БГ Наши зелени архитекти печелят световен конкурс

balgari.bg

Наши зелени архитекти печелят световен конкурс

Никола Енчев и Стефан Ванков спечелиха наградата за зелен архитектурен дизайн в категория "Студенти" на световното състезание "Дизайн срещу стихиите 2010", което се проведе в столицата на Филипините Манила. Проектът на двамата студенти по архитектура бе отличен като най-добро екологично решение сред участващите студенти от цял свят.
"Дизайн срещу стихиите" – тайфуни, земетресения, наводнения, е международен конкурс за устойчива на бедствия архитектура. Той събира архитектурни решения, които помагат на бедните населения в страните, най-силно засегнати от климатичните промени. Заданието на конкурса е изработването на дизайн за жилища за бедните (до 8000 долара на апартамент за 4 души от 32 до 36 кв. м), които да са устойчиви на бедствени ситуации.
Енчев и Ванков залагат на интегрирането на технологии, които постигат добра цена при строителството и лесна сглобяемост на отделните части. Дизайнът комбинира два основни материала – бамбук и бетон. Основната характеристика в дизайна на проекта е използването на шестоъгълника като основна геометрична единица. На жилищно ниво това създава усещането за простор, а в мащаба на градоустройството – идеално решение за справяне с хълмист терен. Вътрешното разпределение е радиално, всеки апартамент има оптимална ориентация, помещенията са предпазени от слънцето. Освен това шестоъгълните сгради са по-устойчиви на земетресения.

Източник: www.dnevnik.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови