balgari.bg

Роботостроител

Д-р инж. Венцислав Славков е създател и управител на компанията за внедряване на системи за автоматизация на промишленото производство "Спесима".
Роден е на 4 март 1956 г.
Магистър е по двигатели с вътрешно горене от Техническия университет - София, завършва и Висшата школа по робототехника, магистър по механични системи в роботиката (1982). В катедра "Теория на механизмите и машините" защитава докторат на тема "Синтез на манипулационни механизми на леярски дозиращи роботи" (2007). В Софийския университет се дипломира по инженерна журналистика през 1981 година.
Специализирал е роботостроене и системи за управление в Мюнхен, Дюселдорф, Бон и Брюксел.
Работи в Института по механика и биомеханика на БАН от 1983 до 1986 г., директор е на лабораторията по прецизна механика от 1986 до 1990 г.
През 1989-а инж. Славков основава фирма "Спесима", неин управител е и до днес.
От 1998 г. 49 на сто от компанията са собственост на немската Frech Group - една от най-големите в света за производство на машини за хоризонтално леене на алуминиеви сплави под високо налягане.
Роботите си "Спесила" продава в над 30 страни на три континента. За компанията работят 25 души.
Един от клиентите на "Спесима" е столичното метро. За него изработват таблата, които показват след колко минути ще дойде следващият влак.  

Интервю с бизнесмена - на www.karieri.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google