balgari.bg

Индустриалецът

Лалю Метев е роден на 28 февруари 1885 година в Габрово, в семейството на Мария (Минка) Лалева Граматикова от Казанлък и Метьо Христов Димов - заможен занаятчия и фабрикант, дал на всичките си синове образование в Европа.
Лалю Метев има четири висши образования. След като завършва Априловската гимназия в Габрово, се дипломира по философия в Университета в Загреб (Австро-Унгария), западноевропейска филология в Университета в Женева (Швейцария), където е студент на Фердинанд дьо Сосюр (1857-1913), славянска филология в Историко-филологическия факултет на Софийския университет и право в Юридическия.
Образованието си Лалю прилага в областта на индустрията. Член на е управителния съвет и един от двамата главни директори (1941-1947) на Първото българско акционерно дружество "Лев" - Плевен, за производство на цимент. "Лев" е основано през 1908 г. като събирателно дружество, а фабриката за цимент в Плевен - първа у нас - отваря врати на 20 май 1909 година.
През 1911 г. фабриката е изкупена от новосъздаденото Първо българско за цимент АД "Лев" начело с Лалю Метев, Димитър Неделчев и Антон Бакърджиев. Метев е притежател на почти една трета от акционерния капитал на дружеството, по-късно придобива по-голям дял.
Годишният капацитет на първата българска фабрика за цимент е 12 хиляди тона, с което се нарежда на пръво място на Балканите. Машините са доставени от фирмата "Ф. Л. Шмит" от Копенхаген. За постройките и инсталирането им са похарчени 1 500 000 златни лева.
През 1937 г. се предприема ново разширение, като от заводите "Шкода" в Прага се доставя инсталация с дневен капацитет 120 до 140 тона. Фабриката се обслужва от собствени електрически централи, построени са собствени жп линии, железолеярна фабрика и работилница за циментови изделия.
Към 1947 г., коагот е национализирано, дружеството има 11 милиона лева основен капитал, а оборотните му средства възлизат на 40 милиона.
Лалю Метев притежава и фирма за търговия на едро с предмет на дейност представителство и комисиона. По време на Втората световна война обаче преустановява дейността си с мотив, че не желае да бъда спекулант в собствената си страна. Основава и компания за производство на цветя заедно с Борис и Христо Мархолеви и Васил Аврамов. Дружеството има цветарници върху 18 дка в кв. Дървеница и магазин на ул. "Раковски" в столицата.
След 9 септември 1944 г. Лалю Метев е арестуван, имуществото му е конфискувано, а по-късно заедно със семейството си - изселен от София по политически причини.
Богатият плевенчанин е известен със своята благотворителност. Той прави дарения за Народно основно училище в с. Хаджицоневият мост (днес квартал на Габрово), за изградане на паметник чешма, издигнат в чест на падналите за родината през войните 1912 до 1918 г. в с. Биволаре (Плевенско), за паметник на Васил Априлов в Габрово и др.
Умира на 21 август 1957 година.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google