Бизнес Лека промишленост Лекарства и медии

balgari.bg

Лекарства и медии

Огнян Донев е роден на 22 декември 1957 г. Учи в Хамбург и Виена. Завършва "Международни икономически отношения" във Висшия икономически институт София. През 1986 г. защитава докторска степен по икономика в Берлин.
В частния сектор Донев работи от 1990 г. В продължение на седем години защитава интересите на "Метро Кеш енд Кери" в България при износа на български стоки за веригата магазини "Метро". През периода 1993-1997 г. представлява големи чуждестранни купувачи на черни метали в България.
Изпълнителен директор на "Софарма" АД е от октомври 2000 г. Компанията работи в направленията: фитохимично производство, производство на готови лекарствени продукти за хуманната медицина и научноизследователска дейност. Фирмата притежава над 250 търговски марки и  50 патента, повечето от които са регистрирани и в други страни в Европа, Азия, Америка и Австралия.
В дружествата, които Огнян Донев управлява, работят пет хиляди души. "Софарма" има 12 завода в България, по един в Русия и Украйна и десетки по-малки фирми. Компанията е учредител на Съюза на българските фармацевтични производители, член на Европейската организация на генеричните производителите, на Европейската организация на производителите на лекарства, продаващи се без рецепта, и на Европейската организация на малките и средни фармацевтични компании.
"Софарма" бе определеназа за най-добрата голяма публична компания в България за 2010 г. в класацията на "Дневник 100 - най-добрите компании на борсата". 
Огнян Донев участва и в директорските бордове на "Унифарм" АД, "Софарма Трейдинг" АД, "Доверие Обединен холдинг" АД и др. 
През 2011 г. заедно с Любомир Павлов придобиха "Медийна група България холдинг" ООД - издател на вестниците "Труд", "24 часа", "168 часа" и още над 10 вестници и списания.
Вицепрезидент е на Германо-българската търговско-индустриална камара, заместник-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, както и председател на Българският национален комитет на Международната търговска камара. Носител е на приза "Буров"за индустриално управление за 2007 година.
Владее немски, английски, руски и италиански. Женен е, има двама синове.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google