Бизнес Лека промишленост Уволнен от Фердинанд полковник прави първата фабрика за шоколад

balgari.bg

Уволнен от Фердинанд полковник прави първата фабрика за шоколад

Велизар Пеев е роден на 21 май 1859 г. в Чирпан. Учи в Пловдив, по-късно - във Военното училище в София и във Военната академия в Санкт Петербург.
Канят Пеев да остане на работа в Руската армия, но той се връща у нас и оглавява Шуменския гарнизон. През 1884 г. е командирован в Тула да се усъвършенства в оръжейното дело. Получава телеграма да се върне в родината - започнала е Сръбско-българската война и младият полковник се бие в защитата на Видинския край. В края на 1885 г. отново е пратен в оръжейните заводи в Тула, за да достави оръжие. Пет години по-късно министър-председателят Константин Стоилов го командирова в Щайер, Австрия, за да оцени и приеме пушките "Манлихер" за българската войска.
Велизар Пеев напуска армията през 1897 г.
Става строителен предприемач - изгражда жп линии, пътища, мостове.
На четирийсет и две годишна възраст открива вдъхновението си в... производството на шоколад. Преди да стартира иновативния си бизнес, Пеев изучава цяла година тайните на занаята в парижка шоколадена фабрика, оттам довежда в София и майстор.
През 1901 г. прави първия шоколад у нас.
Началото е трудно - Пеев се сблъсква с недоверието на банките кредитори, с липсата на пазар за непознатия продукт, с конкуренцията на вносната стока. За да построи първата си работилница, залага къщата си.
По-късно построява фабрика на четири етажа на ул. "Екзарх Йосиф" с 2000 кв.м площ, с модерни машини и 250 работници. Произвежда шоколадови бонбони, бисквити, какао, кексове и пудинги на прах. Става и придворен доставчик.
През 1922 г. Пеев изнася производството в Своге, където построява нова, по-голяма фабрика. Тя е със затворен цикъл и със собствена водноелектрическа централа, от която черпи ток и районът на гарата.
През 1938 г. Велизар Пеев умира. Наследява го големият му син Велизар, по-малкият - Боян, се включва във фамилния бизнес с юридическите си познания.
В Своге са построени и фабрики за спомагателни производства - за нишесте и глюкоза, за карбамид, за масла, ацетон и катран.
Велизар Пеев - внук, продължава традицията, като завършва машинно инженерство в Берлин, след което работи в семейната фабрика.
Шоколадовите изделия с марка "Велизар Пеев" печелят първи места на международните панаири в Берн, Париж и Виена. През 1947 г. фабриките са национализирани, а след 1992 г. - приватизирани.

Любопитните факти в живота на Шоколадения цар са не един и два.
Нестандартна рекламна кампания провел Пеев, отпечатвайки на опаковките на малки шоколадчета знамената на държавите. Който малчуган съберял цялата серия, получавал килограм от кафявото лакомство. Иновативната игра била пълна с уловки - знамето на Канада например било в много малък тираж.
Своите завети към синовете си Велизар Пеев правел писмено. На трапезата в дома му за бизнес не се говорело. 
Доставките за короната били в луксозни дървени кутии, с Пеевите бонбони се посрещали чуждестранни величества.
 
Още интересни факти за сладкия бизнес - на http://novinar.bg
 
Документален филм на Нова тв гледайте тук
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google