Бизнес Лека промишленост Лекар инвестира в наука, продуцира музика

balgari.bg

Лекар инвестира в наука, продуцира музика

Д-р Милен Врабевски, основател на фондация "Българска памет", е роден на 23 декември 1968 г. Наследник е на известни възрожденски родове - в дома на прадядо му хаджи Станьо Врабевски, богат търговец, е намерено тефтерчето на Левски, притежавал е и стихосбирката "Горски пътник" с автограф от Раковски.
Милен Врабевски е възпитаник на Английската гимназия във Варна. Завършва медицина през 1995-а в морската столица, специализира в хирургическото отделение на Окръжна болница в града.
Насочва се към експерименталната медицина и изпитването на нови лекарствени продукти. Работи като медицински представител на "Pharmacia & Upjohn България".
През 1997 г. регистрира фирмата "Комак медикал", най-голямата частна научноизследователска организация в Югоизточна Европа. Компанията има клонове в 12 държави и извежда едно лекарство от създаването до признаването му.
През 2011-а е избран за личност, допринесла за развитието на благотворителността, от Българския дарителски форум. Д-р Врабевски е първият голям дарител на фондация "Искам бебе", благодарение на неговата помощ 17 български семейства се сдобиват с наследник. Създава и българско училище в Атланта.
Дейността на фондация "Българска памет", управлявана от д-р Врабевски, е фокусирана върху борбата с демографската криза, реинтеграцията на диаспората, реализацията на младите хора в България и българското културно-историческо наследство.
Милен Врабевски е председател на Асоциацията за добра клинична практика и развитие на клиничните проучвания, съпредседател на Секцията за научна и развойна дейност и член на Консултативния съвет за Европа на Асоциацията за лекарствена информация.
Участвал е в годишната среща на Глобалната инициатива на Бил Клинтън в Ню Йорк.
Медикът е продуцент на рокмюзикъла "Площад Синева" - двоен албум на "Диана Експрес", създава музиката и текстовете за втората му част - "Силата на мисълта".
В албума участва Джон Лоутън от "Юрая Хийп", за което разказва Би Ти Ви.

Интервю с д-р Врабевски публикува www.bgsever.info
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google