Бизнес Лека промишленост Българка сред мениджърите в Европа

balgari.bg

Българка сред мениджърите в Европа

Саша Безуханова

Саша Безуханова е родена на 27 септември в Перник. Завършва електротехника в Техническия университет в София.
В периода 1990-1994-та е директор на австрийската фирма за медицинска апаратура "Хелимед". През 1995-а оглавява "S&T България".
Започва кариерата си в Hewlett Packard като мениджър. През 1998 г. компанията открива представителство в България и Безуханова е назначена за генерален директор.
Ръководната си роля в "Хюлет-Пакард" - България, Безуханова съвместява с управлението на бизнеса на компанията в държавните администрации на 27 страни от Централна и Източна Европа.
От началото на 2012-а е директор направление "Публична администрация" в HP за развиващите се пазари.
Сред най-значимите й постижения е привличането на инвестицията на "Хюлет-Пакард" през 2006 в Глобален център за отдалечени услуги в България, в който днес работят над 4500 души.
Саша Безуханова е член на управителните съвети на едни от най-активните в социалния, икономически и политически живот на страната организации, сред които "Джуниър Ачивмънт България", настоятелството на Технически университет, УС на Българско училище за политика, Фондация "Помощ за благотворителността в България" и др.
Основател и член е на борда на Европейския център за жените в технологиите към Европейския съюз.
В Топ 5 е на най-влиятелните жени в България, определена от в. "Пари" през 2011 г. Носителка на Международна награда за жени лидери Leader SHE през 2010-а, на наградата за лидерство на Junior Achievement Europe - 2009 г., определена от в. Financial Times през 2008-а за лице на бизнеса  в България.
Лауреат е и на едно от най-високите държавни отличия на Италия - Орден на Звездата на италианската солидарност, удостоена през 2009 г. за принос в развитието на двустранните икономически отношения между България и Италия.
През юли 2013-а Безуханова напусна високия си пост в "Хюлет-Пакард", за да създаде интернет платформата за дебати "България може" (виж тук)

Още - на www.trud.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google