Бизнес Лека промишленост Да откриеш топлата вода

balgari.bg

Да откриеш топлата вода

Цветан Велковски, собственикът и изпълнителен директор на "Елдоминвест" във Варна, най-голямото наше предприятие за домакински и промишлени бойлери, е роден на на 11 октомври 1936 г.
Завършил е Техникум по машиностроене в София през 1956 година, придобил е квалификация по мениджмънт от Икономическия университет във Варна и по висш мениджмънт от университета в Тампа, САЩ.
Велковски има зад гърба си 50 години трудов стаж. В "Елпром" - Варна, започва работа през 1959-а като контрольор, после става организатор производство и началник-цех. Изкачил се по всички стъпала на кариерата, през 1986-а Велковски вече е директор на фирмата.
През 1987 г. оглавява новосформираното предприятие "Перлаинвест". На този пост го заварват обществените промени - във фирмата остават да работят едва 30 души.
Изправени пред тъжната перспектива да видят как предприятието им хлопва врати, директорът и негови колеги взимат кредити и участват в приватизацията му.
Решават да възродят замрялото производство на бойлери. Логиката на Велковски е проста: "Домакинствата не могат без топла вода, така че пазар винаги ще има." Това се оказва вярно - за 20 години "Елдоминвест" вече е произвел над 2 млн. бойлера. Днес "Елдоминвест" прави над 250 модела, изнася продукция в страни от ЕС, Близкия изток и САЩ. За компанията работят повече от 400 души.
В "Елдоминвест" се произвежда една от най-разпознаваемите марки бойлери у нас - "Дипломат".
Освен в домовете ни бойлерите на варненския производител влизат и в... яхтите. Този продукт е разработен отт "Елдоминвест", двойно по-скъп е от домакинските, но се изнася в цял свят. Дори футболната звезда Дейвид Бекъм има бойлер на "Елдоминвест" на яхтата си.

Интервю с Цветан Велковски помества www.karieri.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google