Бизнес Строителство Повелителят на мостовете

balgari.bg

Повелителят на мостовете

Инж. Божидар Янев е потомствен строител. Баща му - строителният инженер Стоян Янев, завършва своето образование в университета "Кълъмбия" в САЩ през 1938 г. По неговите стъпки тръгва и Божидар.
Като юноша бъдещият специалист по мостове е изкушен и от цигулката, но избира строителното поприще, макар музиката да съпътства живота му и днес.
Божидар Янев е роден през 1947 година. Завършва ВИАС (сега - Университет по архитектура, строителство и геодезия). Заминава за Кълъмбия Юнивърсити през 1972-ра, където подготвя докторат по строителна механика, който защитава през1976-а. Връща се в България и работи в електронноизчислителния център на строителното министерство. Година по-късно - през 1977-а, му предлагат работа в Бъркли, Калифорния. Две години работи в единствения център за земетръсни изследвания на конструкциите. Мести се в Ню Йорк през 1980 г., работи десет годинив консултантски компании.  Има лиценз за професионална практика в Калифорния и в Ню Йорк. През 1989 г. е назначен за изпълнителен директор на новосъздадения отдел "Управление и поддръжка на мостовете" към градската администрация на Ню Йорк. Под негов непосредствен надзор са около 800 мостови съоръжения в Манхатън, Бруклин, Куинс, Бронкс и Стейтън Айлънд.
Божидар Янев преподава в инженерния факултет на "Кълъмбия". Води курс в Политехническия институт в Бруклин, изнася лекции в Япония, Китай, Франция, Великобритания, Дания. Получава званието "Административен инженер" през 1994 г. - с титлата го удостоява Американската асоциация на строителните инженери, и "Инженер на годината" през 1995-а от Асоциацията на мостовите проектанти и конструктури. През 2008 година УАСГ - София, му присъжда научната степен "Доктор хонорис кауза". 
През лятото на 2009-а Божидар Янев показа у нас фотоизложба, онасловена "Конструктивният поглед". В цикъла "Световният търговски център" бяха включени снимки, които отразяват по минути събитията от 11 септември 2001 година, на които Янев е свидетел.
Инж. Божидар Янев е женен за французойка. Автор е на книгата "Мостов мениджмът".

Интервю с инж. Янев може да прочетете тук
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google