Бизнес Енергетика С мечта за бъдеще

balgari.bg

С мечта за бъдеще

На 17 септември в София отвори врати "Българско школо" - най-мащабният и амбициозен образователен проект на "Овергаз".
Първата копка на комплекса е направена през юли 2007 г.
Училището е в столичния квартал "Младост". На площ от 11 200 кв. м са разположени класни стаи, спортни зали, плувни басейни, ученически стол, места за почивка и др. Автори на проекта, одобрен с конкурс, са архитектите Олег Николов, Сергей Осенски и Иван Рогоански. Инвестицията е в размер на 21 млн. лв.
Проектът е осъществен с личната подкрепа на Сашо Дончев.

Сашо Дончев е роден на 7 септември 1953 г. Ямбол.
Завършва Руския държавен университет за нефт и газ "И. М. Губкин", специалност "Строителство на газонефтопроводи, газохранилища и нефтобази", с отличие, и външноикономически отношения в УНСС.
От 1978 до 1991 г. Дончев работи в Газстроймонтаж като технически ръководител, проектант, специалист в отдел "Външна търговия", началник на обект "Транзитен газопровод Русия-Турция". По-късно става директор на  Строително-монтажното управление на строежа на магистралния газопровод "Тула-Шостка-Киев".
През юни 1991 г. заедно с няколко свои колеги учредява "Овергаз" ООД. През 1992 г. създава "Овергаз Инк." АД. Още при учредяването на дружеството е избран за заместник-председател  на Управителния съвет и изпълнителен директор на компанията.
Под негово ръководство е разработен и се осъществява Проектът за газификация на българските градове.
До днес ръководената от него компания е вложила над 150 млн. евро в изграждането на над 2200 км газоразпределителна мрежа, благодарение на което 300 хиляди български семейства са получили достъп до природния газ.
Сашо Дончев е автор на над 30 научно-приложни труда, публикувани в България, Русия, САЩ, Германия, Австрия, Сирия и Либия.
Дончев е председател на Българската асоциация Природен газ. През февруари 2011 г. е избран за председател на Българска стопанска камара. Съучредител и председател на Националния съвет на сдружение "Българска мрежа на Глобалния договор на ООН" от септември 2010 г.
Почетен председател е на Българо-руската търговско-промишлена палата. Представлява българския газов сектор в Съвета на Международен газов съюз. Член е на Академията на технологическите науки на Руската федерация.
Удостоен е със званието "Почетен член" и със Златния знак на Световното движение "Екофорум за устойчиво развитие", награден е с ордена "Преподобни Сергий Радонежки" III степен на Руската православна църква. Носител е на авторитетната награда "Атанас Буров" в категорията "Индустриално управление" за 2004 г.
 
За "Българско школо" разказва вестник "Сега"

Вижте Сашо Дончев при Росен Петров на www.btv.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.