Бизнес Лека промишленост Наш предприемач оценен в САЩ

balgari.bg

Наш предприемач оценен в САЩ

altПървото голямо отличие за българския бизнес в САЩ е наградата за предприемачество на списание "Форбс", връчена на българо-американската компания "Булгарюесей" през 2007 година.
Собственици на компанията за традиционни сувенири и подаръци "Булгарюесей" са българинът Георги Хаджипопов и съпругата му - американката Дона Хаджипопова. В своя фирмен сайт двамата пишат, че историята на техния бизнес всъщност е историята на една любов.
Георги Хаджипопов напуска България, когато е 17-годишен, по-късно е обявен за "враг на народа". В Щатите Хаджипопов се установява в рибарското селище Монтаук, близо до Ню Йорк. Регистрира своя компания, която се занимава с внос на българско розово масло, създава и козметичната серия "Булгар" на базата на оригинални български суровини.
През 1997 г. Дона Уолдин търси да купи розова вода и попада на реклама на фирмата на Георги, двамата се срещат и оттогава са заедно.
Когато през 2000 г. семейството си идва в Банско, за да се срещне с роднини, Дона става горещ почитател на традиционните ни занаяти - на ръчно рисуваните глинени съдове, на шарените черги и престилки. Хаджипопови инвестират в тази нейна любов и се връщат в Америка с цял контейнер, пълен с български занаятчийски продукти.
В сайта на компанията тези предмети - рисувани гърнета, глинени вази и гювечета, бродирани покривки и ризи, се продават под името "съкровища от една скрита култура".
Година по-късно "Булгарюесей" на Георги Хаджипопов прави пробив на Международното изложение на индустрията за сувенири и подаръци в Ню Йорк. Оттогава дейността на фирмата се е разраснала, има представителства в Чикаго, Далас, Мисури, за нея работят търговски агенти из целите Съединени щати.

Източник: www.dnevnik.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.