balgari.bg

Цветен бизнес

Собственикът на "Плантава" ЕООД Валентин Петков е роден на 17 февруари 1951 г. във Враца. Завършва Висшия институт по хранително-вкусова промишленост (днес Университет по хранителни технологии) в Пловдив със специалност "Биотехнологии".
Работи като технолог в "Химкомбинат" - Ботевград, от 1974 до 1976 година, като търговец в "Аргом" (1990-1992), създава ЕТ "ВА Плант" през 1992 година, а четири години по-късно - и "Плантава" ЕООД.
Отначало внася тропически растения от Холандия и посадъчен материал, за да произвежда екзотичните видове у нас. По-късно решава да промени профила на компанията и започва преговори с фирми от Израел за внос на семена.
След няколко години упорит труд Петков става лидер на пазара за саксийните цъфтящи, балконските и градинските цветя у нас. По-късно експериментира с производството на почвени субстрати и тревни чимове.
Днес в "Плантава" отглеждат саксийни цветя върху 5 дка площ в София. На други 7 дка в Елин Пелин строят модерна оранжерия.
Към производството Валентин Петков е създал и собствена мрежа за дистрибуция. Работи с някои от големите търговски вериги. Във фирмата се трудят 28 души.

Интервю с Петков прочетете тук

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.