Бизнес Строителство

balgari.bg

Най-богат, най-щедър

Най-богатият наш сънародник днес - Игнат Канев, е роден на 6 октомври 1926 г. в с. Горно Абланово, Русенско. Той е едно от 6-те деца в многолюдното семейство на Христо и Мита Къневи.
Още на 14-годишна възраст Канев е принуден да напусне България и да се установи в Австрия, за да търси препитание. През март 1941 г. той с още няколко момчета отиват при Никола Парушчолаков, градинар от Горна Оряховица, който има зеленчукови градини в Австрия и търгува със земеделски стоки.
След 5 години чиракуване вече има собствена търговия и малко производство на плодове и зеленчуци.
През 1951 г. почти без средства, без да знае английски и без да има някакви връзки и приятели, заминава за Канада. Установява се в Торонто, където работи като строител. Пет години по-късно, през 1956 г., основава първата си строителна фирма. Следващата година строи първата си по-висока страда - на 3 етажа с 9 апартамента, а 10 години по-късно вдига сграда с 262 жилища. Игнат Канев е построил хиляди къщи, много обществени сгради и голф-игрища. Занимава се и с търговия на автомобили. Става представител на "Дженеръл мотърс" и продава хиляди коли и камиони.
Днес Игнат Канев е собственик на осем голф-игрища и голяма строителна фирма в Канада. Богатството му се оценява на над 1 млрд долара.
Двете му дъщери стават вицепрезиденти на семейната фирма. След като Канев се оттегля от поста президент, тази длъжност се заема от съпругата му Димитрина Канев.
Освен сред най-богатите, Игнат Канев е и сред най-щедрите българи.
Благотворителната му фондация дарява средства на здравни и учебни цели, както и за Православната църква.
Прави първото си голямо дарение през 1955 г. за болница в Торонто, когато дава огромната за следвоенните години сума от 2000 долара.
Предоставя земя и над 1 млн. долара за строеж на православния храм "Свети Димитър" в Торонто.
През 1976 г. дарява средства за построяване на детска градина в родното си село, след 1989-а помага за ремонта на местната църква, обзавежда компютърен кабинет в училището и купува линейка.
През 2009 г. строителният магнат дава 2.5 млн. долара за реконструкция на страдата на Osgoode Hall Law School към Йоркския универститет в Торонто, която впоследствие се нарича на негово име Ignat Kaneff Building.
Изпраща огромно количество образователна и бизнес литература в Русенския университет "Ангел Кънчев" в подкрепа на новосъздадения Факултет по бизнес и мениджмънт.
През 2012 г. дава два милиона лева (половината от необходимата сума) за построяването на модерен конферентен комплекс към университетa, наречен на негово име "Канев център".
Игнат Канев е носител на много отличия, сред които орден "Стара планина" първа степен, Ордена на Онтарио, почетен доктор е на Университета на Йорк и на Русенския университет.

 

Повелителят на мостовете

Инж. Божидар Янев е потомствен строител. Баща му - строителният инженер Стоян Янев, завършва своето образование в университета "Кълъмбия" в САЩ през 1938 г. По неговите стъпки тръгва и Божидар.
Като юноша бъдещият специалист по мостове е изкушен и от цигулката, но избира строителното поприще, макар музиката да съпътства живота му и днес.
Божидар Янев е роден през 1947 година. Завършва ВИАС (сега - Университет по архитектура, строителство и геодезия). Заминава за Кълъмбия Юнивърсити през 1972-ра, където подготвя докторат по строителна механика, който защитава през1976-а. Връща се в България и работи в електронноизчислителния център на строителното министерство. Година по-късно - през 1977-а, му предлагат работа в Бъркли, Калифорния. Две години работи в единствения център за земетръсни изследвания на конструкциите. Мести се в Ню Йорк през 1980 г., работи десет годинив консултантски компании.  Има лиценз за професионална практика в Калифорния и в Ню Йорк. През 1989 г. е назначен за изпълнителен директор на новосъздадения отдел "Управление и поддръжка на мостовете" към градската администрация на Ню Йорк. Под негов непосредствен надзор са около 800 мостови съоръжения в Манхатън, Бруклин, Куинс, Бронкс и Стейтън Айлънд.
Божидар Янев преподава в инженерния факултет на "Кълъмбия". Води курс в Политехническия институт в Бруклин, изнася лекции в Япония, Китай, Франция, Великобритания, Дания. Получава званието "Административен инженер" през 1994 г. - с титлата го удостоява Американската асоциация на строителните инженери, и "Инженер на годината" през 1995-а от Асоциацията на мостовите проектанти и конструктури. През 2008 година УАСГ - София, му присъжда научната степен "Доктор хонорис кауза". 
През лятото на 2009-а Божидар Янев показа у нас фотоизложба, онасловена "Конструктивният поглед". В цикъла "Световният търговски център" бяха включени снимки, които отразяват по минути събитията от 11 септември 2001 година, на които Янев е свидетел.
Инж. Божидар Янев е женен за французойка. Автор е на книгата "Мостов мениджмът".

Интервю с инж. Янев може да прочетете тук
 

Строителят на пътища

Доц. д-р инж. Николай Михайлов е роден на 3 ноември 1955 г.
Завършва Висшия институт по архитектура и строителство със специалност "Транспортно строителство" и специализира "Проектиране и строителство на автомобилни пътища". Защитава дисертация за научна степен доктор на техническите науки през 1991-ва. Разработката е тема „Икономическа ефективност на капиталните вложения в пътното строителство”. На следващата година специализира "Мениджмънт и стопански бизнес" в Икономическия университет във Варна, а през 1997-а - "Бизнес и управление на стопанския процес" в Австрийската стопанска камара.
Професионалният път н астроителя на пътища започва в "Пътно управление"- Стара Загора, където до 1993 г. инж. Михайлов последователно е ръководител на конструкторския отдел, главен инженер и директор. В старозагорската компания Пи Ес Ай АД работи до 2002-ра като изпълнителен директор, а до 2005-а е главен директор на същата фирма.
В "ПСК ТРЕЙС" Николай Михайлов е председател на съвета на директорите, а в Холдингово дружество "Пътища" - председател на Надзорния съвет.
От 2003 г. инж. Михайлов е председател на Съвета на директорите на "Трейс Груп Холд" АД, преподава и в катедра "Пътища" на УАСГ. Зам.-председател е на Камарата на строителите в България, съпредседател на Комитета по инвестиционни проекти и инфраструктура към Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Носител на наградата "Буров" за индустриално управление за 2010 г.
Членува в няколко обществени организации,сред които Международната информационна академия  на ООН, която през април 2000 г. му присъжда званието академик.
В последните години "Трейс Груп Холд" изпълнява едни от най-големите инфраструктурни обекти в страната. Нейно дело е отсечката на магистрала "Тракия" от Оризово до Стара Загора, като и рехабилитацията на пътя Делян - Прищина в Косово. Сред емблематичните проекти на "Трейс груп" са и разширяването по натовски стандарти на пистата на военното летище "Граф Игнатиево" и продължението на софийското метро от "Младост" I до стадион "Васил Левски". Компанията ще строи отсечката на столичното метро от бул. "Патриарх Евтимий" до бул. "Черни връх" и от жк "Младост" І до бул. "Цариградско шосе", както и магистрала "Тракия" между Стара и Нова Загора.
Доц. Николай Михайлов е женен, има четири деца, в линия си сайт http://nmihaylov.com споделя,чеот най-ранно детство си е мечтал да строи пътища.

 

Етикети:
 

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.