Бизнес Строителство Най-богат, най-щедър

balgari.bg

Най-богат, най-щедър

Най-богатият наш сънародник днес - Игнат Канев, е роден на 6 октомври 1926 г. в с. Горно Абланово, Русенско. Той е едно от 6-те деца в многолюдното семейство на Христо и Мита Къневи.
Още на 14-годишна възраст Канев е принуден да напусне България и да се установи в Австрия, за да търси препитание. През март 1941 г. той с още няколко момчета отиват при Никола Парушчолаков, градинар от Горна Оряховица, който има зеленчукови градини в Австрия и търгува със земеделски стоки.
След 5 години чиракуване вече има собствена търговия и малко производство на плодове и зеленчуци.
През 1951 г. почти без средства, без да знае английски и без да има някакви връзки и приятели, заминава за Канада. Установява се в Торонто, където работи като строител. Пет години по-късно, през 1956 г., основава първата си строителна фирма. Следващата година строи първата си по-висока страда - на 3 етажа с 9 апартамента, а 10 години по-късно вдига сграда с 262 жилища. Игнат Канев е построил хиляди къщи, много обществени сгради и голф-игрища. Занимава се и с търговия на автомобили. Става представител на "Дженеръл мотърс" и продава хиляди коли и камиони.
Днес Игнат Канев е собственик на осем голф-игрища и голяма строителна фирма в Канада. Богатството му се оценява на над 1 млрд долара.
Двете му дъщери стават вицепрезиденти на семейната фирма. След като Канев се оттегля от поста президент, тази длъжност се заема от съпругата му Димитрина Канев.
Освен сред най-богатите, Игнат Канев е и сред най-щедрите българи.
Благотворителната му фондация дарява средства на здравни и учебни цели, както и за Православната църква.
Прави първото си голямо дарение през 1955 г. за болница в Торонто, когато дава огромната за следвоенните години сума от 2000 долара.
Предоставя земя и над 1 млн. долара за строеж на православния храм "Свети Димитър" в Торонто.
През 1976 г. дарява средства за построяване на детска градина в родното си село, след 1989-а помага за ремонта на местната църква, обзавежда компютърен кабинет в училището и купува линейка.
През 2009 г. строителният магнат дава 2.5 млн. долара за реконструкция на страдата на Osgoode Hall Law School към Йоркския универститет в Торонто, която впоследствие се нарича на негово име Ignat Kaneff Building.
Изпраща огромно количество образователна и бизнес литература в Русенския университет "Ангел Кънчев" в подкрепа на новосъздадения Факултет по бизнес и мениджмънт.
През 2012 г. дава два милиона лева (половината от необходимата сума) за построяването на модерен конферентен комплекс към университетa, наречен на негово име "Канев център".
Игнат Канев е носител на много отличия, сред които орден "Стара планина" първа степен, Ордена на Онтарио, почетен доктор е на Университета на Йорк и на Русенския университет.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.