Бизнес Тежка промишленост и машиностроене

balgari.bg

Индустриалец с отличие за човеколюбие

БЧК присъди новоучредената си награда - медал за човеколюбие и благотворителни дела, на председателя на Съвета на директорите на КЦМ 2000 АД Никола Добрев.
Компанията, управлявана от бизнесмена, подпомага инициативите на Червения кръст.

Никола Добрев е роден на 14 октомври 1942 г. в Асеновград. Завършва металургия на цветните метали във ВХТИ, специализира в Политехниката на Аахен и в мениджърската школа на Академия "Лайбниц" в Хановер. Защитава докторат на тема "Физико-химични основи на преработката на цинксъдържащи полупродукти". През 1981 г. се хабилитира като доцент по металургия на цветните метали. Занимава се с научна работа в института "Макс Планк" в Щутгарт.
През 1985 г. е назначен за директор на Комбината за цветни метали край Пловдив.
Участва в приватизацията на Комбината през 2000 г. с работническо-мениджърското дружество КЦМ 2000. Сделката става в партньорство с холандската търговска компания "Трафигура Бехеер Б. В.". Тя осигурява кредит за първата вноска, срещу което получават 26 процента от капитала на РМД-то. През 2009 г. КЦМ 2000 изкупува дела на партньора си и днес комбинатът е изцяло български.
Акционери в КЦМ 2000 са 200 души, отделно около 1000 имат акции по линия на преференциалната приватизация. Основните собственици са 6-7 души, а най-големият от тях е Никола Добрев.
Комбинатът днес е не само сред европейските лидери в производството на олово, цинк и сребро, но и извлича злато по уникална технология и е единственият производител на златни кюлчета у нас.
Предприятието е ядрото на индустриалната група КЦМ 2000, която обединява 11 фирми, които работят в областта  на преработката на минерални суровини, производството на метални продукти, индустриалния и стопанския сервиз, технологичния инженеринг и търговията.
Доц. Никола Добрев е член е на Съвета на директорите на Международната цинкова асоциация и на Комисията по информация, образование и имидж към IZA.
Носител е на редица отличия - златна значка на ФНТС, "Бизнесмен на Пловдив и региона" за 2000 г., награда "Мениджър на 2005 година", награда на БТПП за заслуги в развитието на икономиката за 2006 г, награда "Пловдив" за 2001, 2007 и 2008 г. за меценатство.
 
Интервю с Добрев прочетете тук

 

Етикети:
 

Мистър Икономика

Председателят на управителния съвет на "Минстой Холдинг" Николай Вълканов стана носител на приза "Мистър Икономика" на сп. "Икономика" за 2012-а.
Вълканов и другите отличени мениджъри получиха грамоти и статуетки "Рибарят и златната рибка" на Ставри Калинов.
Николай Вълканов е роден на 26 октомври 1950 г. в Нова Върбовка, Великотърновско. По образование е минен инженер, доктор на техническите науки. Член е на президиума на Световния минен конгрес от 1991 г., оглавява настоятелството на Минно-геоложкия институт и на Българското маркшайдерско дружество. Автор е на публикации в международни издания в областта на минното инженерство.
От 1990 година Вълканов е вицепрезидент на "Мултигруп" и генерален директор на "Минстрой холдинг", а след приватизацията е председател на Съвета на директорите и основен собственик на холдинга. Дружеството участва в изпълнението на редица мащабни енергийни проекти у нас.
През 2012 година "Минстрой Холдинг" придобива изправеното пред фалит "Горубсо-Мадан" чрез компанията си "Върба-Батанци", където съсобственик е и "КЦМ 2000".
Компанията притежава и концесиите върху мините за оловна и цинкова руда "Петровица" и "Крушев дол", като стремежът на Вълканов е да свърже цялото рудно поле от Златоград до Рудозем и да възстанови рудодобива в Родопите. Засега бизнесменът е увеличил производителността в отрасъла с между 30 и 40 на сто и е запазил над 850 работни места.

Интервю с Вълканов гледайте тук
Етикети:
 

Най-богат, най-зелен

Отличие "Най-зелена личност 2011" връчи списание "B2B magazine" на смятания за най-богат българин Красимир Дачев.
Дачев е роден на 22 февруари 1950 г. в Свищов. През 1974 година завършва право в СУ. През 1985 г. специализира "Американско право и правни институции" в Залцбург. Професионалната му кариера започва през 1977 година. Тогава Дачев създава Група "Технология на металите "А. Балевски".
Преди 1989-а над 12 години е главен юрисконсулт на Националния комитет за използване на космическото пространство". 
През периода 1990-1997 г. е шеф "Корпоративни финанси" в "Международна банка за търговия и развитие" и консултант на "Нестле", "Американ Експрес", "Америкън Игъл Корпорейшън". От ноември 2004 г. е зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата. Като представител на БТПП участва в комисии и работни групи към Министерството на финансите и Министерството на икономиката.
Красимир Дачев е председател на надзорните съвети на "Вапцаров" АД, "Алуком" АД, "Метаком" АД - Плевен, "Центромет" АД - Враца, "Осъм" АД - Ловеч.
Председател е на Управителния съвет и изпълнителен директор на "Свилоза" АД - Свищов.
Член е на Международната академия за космическо право - Франция, на Националното географско дружество - САЩ, на Историческото общество "Кой кой е" - "Професионалисти" 2001-2002 г.
Красимир Дачев владее английски, италиански и руски език. Републикански шампион е във високия скок от 1966-а. Има дъщеря и двама синове.
Платил е в аванс 100 000 долара, за да си резервира билет за туристически полет в космоса. 

Още - на www.blitz.bg
Етикети:
 

Роботостроител

Д-р инж. Венцислав Славков е създател и управител на компанията за внедряване на системи за автоматизация на промишленото производство "Спесима".
Роден е на 4 март 1956 г.
Магистър е по двигатели с вътрешно горене от Техническия университет - София, завършва и Висшата школа по робототехника, магистър по механични системи в роботиката (1982). В катедра "Теория на механизмите и машините" защитава докторат на тема "Синтез на манипулационни механизми на леярски дозиращи роботи" (2007). В Софийския университет се дипломира по инженерна журналистика през 1981 година.
Специализирал е роботостроене и системи за управление в Мюнхен, Дюселдорф, Бон и Брюксел.
Работи в Института по механика и биомеханика на БАН от 1983 до 1986 г., директор е на лабораторията по прецизна механика от 1986 до 1990 г.
През 1989-а инж. Славков основава фирма "Спесима", неин управител е и до днес.
От 1998 г. 49 на сто от компанията са собственост на немската Frech Group - една от най-големите в света за производство на машини за хоризонтално леене на алуминиеви сплави под високо налягане.
Роботите си "Спесила" продава в над 30 страни на три континента. За компанията работят 25 души.
Един от клиентите на "Спесима" е столичното метро. За него изработват таблата, които показват след колко минути ще дойде следващият влак.  

Интервю с бизнесмена - на www.karieri.bg
Етикети:
 

Жена в мъжки бизнес

Севдалина Димитрова е родена на 23 октомври 1974 г.
Завършила е български език и история в Шуменския университет, стопанско управление във Икономическия университет във Варна и финансов мениджмънт в Стопанската академия в Свищов.
Работи като главен редактор на Радио "Домино" в Стара Загора от 1998 до 2000 г., после става шеф на "Връзки с обществеността" в "Брикел" ЕАД.
През 2002-ра група компании, в които собственост има и Димитрова, купуват "Видахим" за стойността на задълженията, които неработещото предприятие е натрупало към държавата и служителите - около 79 млн. лв. Тя оглавява съвета на директорите. Административен директор и мениджър е на завода за гуми от 2002 до 2007-а, след което става изпълнителен директор. В момента освен че оглавява директорския борд, тя е и консултант по управлението.�
Под нейно ръководство се пристъпва към възстановяване на ТЕЦ "Видин" и възстановяване на производството на гуми, което стартира отново през 2004 г. В момента в завода се произвеждат 29 размера индустриални гуми, 25 - селскостопански и строителни, и над десет - тежкотоварни. За компанията работят повече от 700 души.
Интервю с Димитрова прочетете на www.karieri.bg
 
Страница 1 от 2

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.