balgari.bg

Мистър Икономика

Председателят на управителния съвет на "Минстой Холдинг" Николай Вълканов стана носител на приза "Мистър Икономика" на сп. "Икономика" за 2012-а.
Вълканов и другите отличени мениджъри получиха грамоти и статуетки "Рибарят и златната рибка" на Ставри Калинов.
Николай Вълканов е роден на 26 октомври 1950 г. в Нова Върбовка, Великотърновско. По образование е минен инженер, доктор на техническите науки. Член е на президиума на Световния минен конгрес от 1991 г., оглавява настоятелството на Минно-геоложкия институт и на Българското маркшайдерско дружество. Автор е на публикации в международни издания в областта на минното инженерство.
От 1990 година Вълканов е вицепрезидент на "Мултигруп" и генерален директор на "Минстрой холдинг", а след приватизацията е председател на Съвета на директорите и основен собственик на холдинга. Дружеството участва в изпълнението на редица мащабни енергийни проекти у нас.
През 2012 година "Минстрой Холдинг" придобива изправеното пред фалит "Горубсо-Мадан" чрез компанията си "Върба-Батанци", където съсобственик е и "КЦМ 2000".
Компанията притежава и концесиите върху мините за оловна и цинкова руда "Петровица" и "Крушев дол", като стремежът на Вълканов е да свърже цялото рудно поле от Златоград до Рудозем и да възстанови рудодобива в Родопите. Засега бизнесменът е увеличил производителността в отрасъла с между 30 и 40 на сто и е запазил над 850 работни места.

Интервю с Вълканов гледайте тук
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.