Бизнес Тежка промишленост и машиностроене Индустриалец с отличие за човеколюбие

balgari.bg

Индустриалец с отличие за човеколюбие

БЧК присъди новоучредената си награда - медал за човеколюбие и благотворителни дела, на председателя на Съвета на директорите на КЦМ 2000 АД Никола Добрев.
Компанията, управлявана от бизнесмена, подпомага инициативите на Червения кръст.

Никола Добрев е роден на 14 октомври 1942 г. в Асеновград. Завършва металургия на цветните метали във ВХТИ, специализира в Политехниката на Аахен и в мениджърската школа на Академия "Лайбниц" в Хановер. Защитава докторат на тема "Физико-химични основи на преработката на цинксъдържащи полупродукти". През 1981 г. се хабилитира като доцент по металургия на цветните метали. Занимава се с научна работа в института "Макс Планк" в Щутгарт.
През 1985 г. е назначен за директор на Комбината за цветни метали край Пловдив.
Участва в приватизацията на Комбината през 2000 г. с работническо-мениджърското дружество КЦМ 2000. Сделката става в партньорство с холандската търговска компания "Трафигура Бехеер Б. В.". Тя осигурява кредит за първата вноска, срещу което получават 26 процента от капитала на РМД-то. През 2009 г. КЦМ 2000 изкупува дела на партньора си и днес комбинатът е изцяло български.
Акционери в КЦМ 2000 са 200 души, отделно около 1000 имат акции по линия на преференциалната приватизация. Основните собственици са 6-7 души, а най-големият от тях е Никола Добрев.
Комбинатът днес е не само сред европейските лидери в производството на олово, цинк и сребро, но и извлича злато по уникална технология и е единственият производител на златни кюлчета у нас.
Предприятието е ядрото на индустриалната група КЦМ 2000, която обединява 11 фирми, които работят в областта  на преработката на минерални суровини, производството на метални продукти, индустриалния и стопанския сервиз, технологичния инженеринг и търговията.
Доц. Никола Добрев е член е на Съвета на директорите на Международната цинкова асоциация и на Комисията по информация, образование и имидж към IZA.
Носител е на редица отличия - златна значка на ФНТС, "Бизнесмен на Пловдив и региона" за 2000 г., награда "Мениджър на 2005 година", награда на БТПП за заслуги в развитието на икономиката за 2006 г, награда "Пловдив" за 2001, 2007 и 2008 г. за меценатство.
 
Интервю с Добрев прочетете тук

 

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.