Дарителство

balgari.bg

Да дариш съкровища

Илия Делев, минералог и дарител, е роден в шуменското село Ивански през 1921 г. Гимназиалното си образование завършва в Шумен. След 9 септември 1944 г. се записва доброволец в Българската армия и участва в сраженията на нашите войски в последната фаза на Втората световна война.
След края й се завръща в родината, но не за дълго. През 1946 г. Делев напуска България и след дълго странстване се установява в Бразилия. Там се заселва в най-богатия на ювелирни минерали щат Минас Жераис.
Това е времето и мястото на масово търсене и добив на планински кристал за нуждите на електрониката (пиезокварц). Попадайки в царството на една от световните провинции на скъпоценните минерали, българинът посвещава живота си на търсене, добив и търговия с ювелирни минерали и на запазването на най-големите кристални образци.
Минас Жераис е известен с находищата си на берил, топази с различен цвят, розов и зелен турмалин, както и всички разновидности на кварца - аметист, морион и цитрин.
Илия Делев създава две големи колекции с образци, които са сред най-атрактивните части от експозициите на световните музеи в Националния музей по естествена история в Париж и в софийския "Земята и хората".
Експонати от неговата колекция са част и от музейните сбирки в Сиатъл, Страсбург и Боркуло (Холандия).
Световните експерти са категорични, че събраното от българина съдържа над сто екземпляра сред първите 1000 по значимост минерални образци на планетата.
Премеждията, терзанията и борбата за създаването на уникалната сбирка Делев описва в книгата си "Феноменалните кристали", издадена на български през 1995 г.
Макар осъден задочно от тоталитарната власт, Делев не разлюбва България.
Узнал за честванията на 1300-годишнината от основаването на българската държава, той предлага събираната с толкова труд колекция на своето отечество. Комунистическата върхушка обаче отказва уникалното дарение. Затова през 1983 г. Делев предоставя своята колекция от гигантски кристали на Националния музей по естествена история в Париж.
Световният отзвук от експозицията повлиява на българските власти и когато в началото на 1986 г. Делев отново предлага щедро дарение на своята родина, то вече е прието. Така в София отваря врати Национален музей по минералогия "Земята и хората".
Тук Делев показва редки кристални и минерални образци от Бразилия, сред които пегматитови минерали, ахати, аметист, планински кристал. Специални акценти на Музея са "аметистовата стая" и "кристалната пещера", аранжирани по личното настояване на Илия Делев.
В София той прави още три дарения с минерали на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски", където през 2007 г. е открит тематичен музей, носещ името на българския минералог.
В художествената галерия "Никола Манев" в Чирпан, в съседство с родната къща на Яворов, освен на картините на световноизвестния художник посетителите могат да се насладят и на десет гигантски кристала от Южна Америка, част от колекцията на Делев.
За своя принос към световната наука и култура нашият сънародник е отличен с наградите "Командор на академичната палма" (Франция) и българския "Мадарски конник" първа степен. Той и почетен член на Българското геологическо дружество, както и на Българското минералогическо дружество.
Илия Делев почина през 2013-а.

 

Бизнесмен съгради храм за пловдивчани

Ктиторът на новия храм в пловдивския жилищен район "Тракия" "Свето Преображение Господне" - Петър Манджуков, бе удостоен с орден "Свети апостол Елм" от Пловдивския митрополит Николай.
Църквата, за чието изграждане Манджуков е дарил 1 милион лева, бе осветена на 8 юни 2012 г.
Петър Манджуков е роден в Пловдив на 2 юни 1942 г. Дипломиран инженер е по технология на машиностроенето в Машинно-електротехническия институт. През 1979 г. завършва и външна търговия във Висшия икономически институт в столицата.
Работи в областта на машиностроенето и външната търговия като директор и представител на държавни компании в страната и чужбина. През 1999 г. основава дружество "ПМ Груп" АД, което е правоприемник на фирми, създадени от него през 1993 г. През октомври 2007-а "ПМ Груп" се преименува на "Манджуков" ЕАД. 
Дружеството развива дейност в областта на машиностроенето, търговията, строителството, лозаро-винарството.
Петър Манджуков е учредител и почетен председател на Сдружението на фамилния бизнес - България, член е на Управителния съвет на Съюза на българските читалища и на Българското дипломатическо дружество.
Бизнесменът развива широка благотворителна дейност. Дарявал е средства за изграждането на храм "Рождество Христово" в столичния квартал "Младост", на храм "Свети Първомъченик и Архидякон Стефан" в Южния парк, на храм "Успение на Пресвета Богородица" в курорта Пампорово, на катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч и др.
Петър Манджуков е спонсор и на българската култура. Дарил е над 4500 тома българска и световна класика на 56 читалища, подпомага Средното музикално училище за народни инструменти и пеене в с. Широка лъка, фолклорния ансамбъл в с. Гела и др.
На помощ от негова страна могат да разчитат децата в социалните домове в с. Стойките и в столичния кв. "Драгалевци", той спонсорира обучението на студенти в страната и чужбина.
Основен спонсор е на изграждането на медицински център за хора с увреждания и оборудването му с техника и медикаменти. За тази своя дейност е удостоен с Ордена на благодарността за милосърдие и е вписан в Златната европейска книга на корпоративните дарители.
Носител е на най-високото отличие на Република България - орден "Стара планина" I степен.

 

Меценат възправя тракийски бог в музея

Варненският археологически музей получи ценно дарение - мраморна статуя на тракийския бог конник. Това е втората по рода си изцяло запазена скулптура на божеството с такъв размер в България. Експертите я датират от края на II - началото на III век.
Скулптурата е дарена от бизнесмена меценат Георги Бонин. 
Античната творба е открита на отделни късове във фамилната къща на неговия баща в село Брестовица, Пловдивско. Бонин се обръща към експертите от Археологическия музей в морската столица и те разпознават в тези отломки една почти цяла скулптура на Тракийския херос.
Херосът е с височина почти метър. От бял полиран мрамор е, чертите на конника са леко идеализирани, на лицето му е изобразена усмивка като на Мона Лиза. Пропорциите на фигурата са леко скъсени. Статуята представя Тракийския бог на кон в галоп, над фигурата на бик. Богът е облечен в къса тоника, с развята хламида, и във високо вдигната си дясна ръка е държал копие, от което има следи по фигурата на коня.
Херосът е с основна функция на подземно божество - той е връзката на този свят с отвъдния, но на Земята е имал и покровителствени функции. Именно за това в древността в почти всяко селище са го наричали с различни наименования.
Реставрацията на тракийския конник е отнела повече от месец, върху нея е имало много отлагания от варовик, причинени от престоя в земята.
Древното божество е на специален постамент и е акцентът в залата за фигурална пластика от римската епоха в музея.
Дарителят Георги Бонин е изпълнителен директор на "Бон Марин Холдинг АД".
Роден е на 17 септември 1949 г. в Пловдив, завършва френската гимназия във Варна, а след това - ВВМУ, където придобива степен инженер корабоводител. Работил е 17 години в Параходство "Български морски флот". Основава "Бон Марин АД" през 1990-а като компания за корабно агентиране и брокeраж. Година по-късно  започва чартиране на плавателни съдове и транспортиране на зърно. През 1993-та компанията печели дългосрочни проекти с Texaco, British Gas, Union Pacific, Diamond Offshore и има най-голям дял в логистиката на проучванията и добива на нефт и газ в българския черноморски шелф. От 1996 г. компанията включва в дейността си линейно и контейнерно агентиране. "Бон Марин" е първият концесионер на пристанище в България, като спечелва търг за "Леспорт" край Варна. Сред клиентите на холдинга са "Тракия Глас България", "Алкомед" и "Хидро Алуминиум" - Норвегия, "Солвей - България", "Асарел Медет" и "Алстом Пауер" - Швейцария. 
Георги Бонин е номиниран за престижния приз "Мистър Икономика" два пъти - през 2005 г. в категорията "Принос в развитието на българската индустрия" и през 2006 г. "За цялостен принос в развитието на националната икономика".
 

За ценната находка - на www.moreto.net, за екомисията на "Entcrprise" - на www.maritime.port.bg

 

Благотворител за над сто инициативи

Ангел Попов, управител на козметичната компания "Рефан България", бе удостоен с наградата "Димитър Кудоглу" за дарителство.
10-членната комисия, оглавявана от зам.-кмета на Пловдив Георги Титюков, единодушно е определила статуетката за цялостна дарителска дейност през 2011-а да отиде при Попов.
Високото отличие се присъжда конкретно за цялостната реконструкция на Интензивното детско отделение в Университетска болница - Пловдив.
Над 100 са дарителските инициативи, подкрепени от "Рефан" - за хора в неравностойно положение, за лечение на болни, за спортни и обществени изяви, като почистването на града, и др. Общо 10 на сто от от годишната печалба на фирмата отиват за благотворителност.
"Рефан България" ще поеме разходите на 10-годишната Виктория, която изигра партия шах с премиера Борисов, за всичките международни турнета, в които младата надежда ще участва през 2012-а.
"Локомотив" (Пловдив) също връчи почетен плакет за подпомагане на младежта и спорта в Града на тепетата на Попов, който спонсорира тима.
"Когато имаш добър бизнес и си възпитан по подходящ начин, е лесно да помагаш", казва младият бизнесмен, син на създателя на "Рефан" Стефан Попов, известен с меценатската си дейност.

 

Един от много Димитровци - благотворители

На 19 октомври 2003 година, седмица преди Димитровден, в Пловдив е учредено Спомоществователно сдружение "Свети Димитър". Негови учредители са 25 Димитровци от Града под тепетата - изтъкнати представители на различни професионални среди и интелектуалци.
Основната цел на Сдружението е да се ремонтира и възстанови храмът "Св. Великомъченик Димитър" в Стария Пловдив, както и цялостният манастирски комплекс.
Още през 2007 г. църквата на Джамбазтепе отваря врати ежедневно и в нея редовно се отслужват литургии, молебени, венчавки, кръщенки.
През 2011-а Димитровците завършват и строежа на прицърковна сграда към едноименния храм. Сградата е издигната наново на мястото на старата, функционира като библиотека, изложбена зала, информационен център и място за беседи, дискусии, неделно училище. Пловдивчани знаят този храм като Руската църква, тъй като от 20-те до 60-те години на двайсети век църквата е била управлявана от руско настоятелство (от белогвардейските емигранти у нас). Храмът има 170-годишна история, камбанарията му е проектирана от Йосиф Шнитер. Храмът е уникален у нас - единствен притежава напълно мраморен иконостас.
В Сдружението, които възроди "Свети великомъченик Димитър", влизат адвокатът Димитър Русев, управител на "Димекс Холдин" АД Димитър Димитров, Димитър Иванов - управител на СД "Дизма", Димитър Тодоров, собственик на "Петинвест", галеристът Димитър Инджов, писателаят Димитър Атанасов, застрахователят Димитър Балабанов и др.
Основател и председател на Сдружението е Димитър Георгиев, собственик на козметичната компания "Роза Импекс" АД.

 
Страница 1 от 3

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google