Дарителство Един от много Димитровци - благотворители

balgari.bg

Един от много Димитровци - благотворители

На 19 октомври 2003 година, седмица преди Димитровден, в Пловдив е учредено Спомоществователно сдружение "Свети Димитър". Негови учредители са 25 Димитровци от Града под тепетата - изтъкнати представители на различни професионални среди и интелектуалци.
Основната цел на Сдружението е да се ремонтира и възстанови храмът "Св. Великомъченик Димитър" в Стария Пловдив, както и цялостният манастирски комплекс.
Още през 2007 г. църквата на Джамбазтепе отваря врати ежедневно и в нея редовно се отслужват литургии, молебени, венчавки, кръщенки.
През 2011-а Димитровците завършват и строежа на прицърковна сграда към едноименния храм. Сградата е издигната наново на мястото на старата, функционира като библиотека, изложбена зала, информационен център и място за беседи, дискусии, неделно училище. Пловдивчани знаят този храм като Руската църква, тъй като от 20-те до 60-те години на двайсети век църквата е била управлявана от руско настоятелство (от белогвардейските емигранти у нас). Храмът има 170-годишна история, камбанарията му е проектирана от Йосиф Шнитер. Храмът е уникален у нас - единствен притежава напълно мраморен иконостас.
В Сдружението, които възроди "Свети великомъченик Димитър", влизат адвокатът Димитър Русев, управител на "Димекс Холдин" АД Димитър Димитров, Димитър Иванов - управител на СД "Дизма", Димитър Тодоров, собственик на "Петинвест", галеристът Димитър Инджов, писателаят Димитър Атанасов, застрахователят Димитър Балабанов и др.
Основател и председател на Сдружението е Димитър Георгиев, собственик на козметичната компания "Роза Импекс" АД. "Роза Импекс" е основана през 1991 година и е първата частна компания - производител на козметика, у нас. 
Компанията произвежда и продава продукти за коса и за грижа за кожата, нейните марки "Prestige", "Regal", "Galant", "Bolero" и др. са познати в над 30 държави по света - 80 на сто от произведеното реализират на международния пазар. Износът на фирмата е насочен към страни като Русия, Украйна, Грузия, Армения, Узбекистан, прибалтийските републики, арабски страни. Портофолиото на "Роза Импекс" включва повече от 300 продукта за професионалисти и за домашна употреба.
Димитър Георгиев е възпитаник на Висшия институт по хранително-вкусова промишленост, там го отвежда любовта му към химията. Работи в "Българска роза" - Карлово, в "Ален мак"- Пловдив, заместник генерален директор е на Стопанско обединение "Парфюмерия и козметика". 
"Роза импекс" започва с производството на червила, първото й златно отличие от Пловдивския панаир обаче е за боята за коса "Скала".
Днес Георгиев притежава СПА хотел в Хисаря, туристическа агенция, акции в компания "Лакрима" и др. Основен спонсор е на емблематичнияза Града под тепетата театрален фестивал "Сцена на кръстопът" от създаването му.
През 2011 г. Пловдивският митрополит Николай, след като освети новия енорийски център в града, отличи инж. Димитър Георгиев като основнен дарител и инициатор за възраждането на храм "Свети Димитър" с орден "Св. Ерм" първа степен.

Интервю с Димитър Георгиев прочетете тук

История на възродения храм, разказана от Никола Алваджиев, е на сайта на Сдружението
 
 
Пловдивският митр. Николай ще освети новия енорийски център и ще отличи основния дарител и инициатор за възраждането на комплекса инженер Димитър Георгиев с пловдивското отличие орден "Св. Ерм" първа степен

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google