Дарителство Меценат възправя тракийски бог в музея

balgari.bg

Меценат възправя тракийски бог в музея

Варненският археологически музей получи ценно дарение - мраморна статуя на тракийския бог конник. Това е втората по рода си изцяло запазена скулптура на божеството с такъв размер в България. Експертите я датират от края на II - началото на III век.
Скулптурата е дарена от бизнесмена меценат Георги Бонин. 
Античната творба е открита на отделни късове във фамилната къща на неговия баща в село Брестовица, Пловдивско. Бонин се обръща към експертите от Археологическия музей в морската столица и те разпознават в тези отломки една почти цяла скулптура на Тракийския херос.
Херосът е с височина почти метър. От бял полиран мрамор е, чертите на конника са леко идеализирани, на лицето му е изобразена усмивка като на Мона Лиза. Пропорциите на фигурата са леко скъсени. Статуята представя Тракийския бог на кон в галоп, над фигурата на бик. Богът е облечен в къса тоника, с развята хламида, и във високо вдигната си дясна ръка е държал копие, от което има следи по фигурата на коня.
Херосът е с основна функция на подземно божество - той е връзката на този свят с отвъдния, но на Земята е имал и покровителствени функции. Именно за това в древността в почти всяко селище са го наричали с различни наименования.
Реставрацията на тракийския конник е отнела повече от месец, върху нея е имало много отлагания от варовик, причинени от престоя в земята.
Древното божество е на специален постамент и е акцентът в залата за фигурална пластика от римската епоха в музея.
Дарителят Георги Бонин е изпълнителен директор на "Бон Марин Холдинг АД".
Роден е на 17 септември 1949 г. в Пловдив, завършва френската гимназия във Варна, а след това - ВВМУ, където придобива степен инженер корабоводител. Работил е 17 години в Параходство "Български морски флот". Основава "Бон Марин АД" през 1990-а като компания за корабно агентиране и брокeраж. Година по-късно  започва чартиране на плавателни съдове и транспортиране на зърно. През 1993-та компанията печели дългосрочни проекти с Texaco, British Gas, Union Pacific, Diamond Offshore и има най-голям дял в логистиката на проучванията и добива на нефт и газ в българския черноморски шелф. От 1996 г. компанията включва в дейността си линейно и контейнерно агентиране. "Бон Марин" е първият концесионер на пристанище в България, като спечелва търг за "Леспорт" край Варна. Сред клиентите на холдинга са "Тракия Глас България", "Алкомед" и "Хидро Алуминиум" - Норвегия, "Солвей - България", "Асарел Медет" и "Алстом Пауер" - Швейцария. 
Георги Бонин е номиниран за престижния приз "Мистър Икономика" два пъти - през 2005 г. в категорията "Принос в развитието на българската индустрия" и през 2006 г. "За цялостен принос в развитието на националната икономика".
 

За ценната находка - на www.moreto.net, за екомисията на "Entcrprise" - на www.maritime.port.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google