Дарителство Бизнесмен съгради храм за пловдивчани

balgari.bg

Бизнесмен съгради храм за пловдивчани

Ктиторът на новия храм в пловдивския жилищен район "Тракия" "Свето Преображение Господне" - Петър Манджуков, бе удостоен с орден "Свети апостол Елм" от Пловдивския митрополит Николай.
Църквата, за чието изграждане Манджуков е дарил 1 милион лева, бе осветена на 8 юни 2012 г.
Петър Манджуков е роден в Пловдив на 2 юни 1942 г. Дипломиран инженер е по технология на машиностроенето в Машинно-електротехническия институт. През 1979 г. завършва и външна търговия във Висшия икономически институт в столицата.
Работи в областта на машиностроенето и външната търговия като директор и представител на държавни компании в страната и чужбина. През 1999 г. основава дружество "ПМ Груп" АД, което е правоприемник на фирми, създадени от него през 1993 г. През октомври 2007-а "ПМ Груп" се преименува на "Манджуков" ЕАД. 
Дружеството развива дейност в областта на машиностроенето, търговията, строителството, лозаро-винарството.
Петър Манджуков е учредител и почетен председател на Сдружението на фамилния бизнес - България, член е на Управителния съвет на Съюза на българските читалища и на Българското дипломатическо дружество.
Бизнесменът развива широка благотворителна дейност. Дарявал е средства за изграждането на храм "Рождество Христово" в столичния квартал "Младост", на храм "Свети Първомъченик и Архидякон Стефан" в Южния парк, на храм "Успение на Пресвета Богородица" в курорта Пампорово, на катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в Ловеч и др.
Петър Манджуков е спонсор и на българската култура. Дарил е над 4500 тома българска и световна класика на 56 читалища, подпомага Средното музикално училище за народни инструменти и пеене в с. Широка лъка, фолклорния ансамбъл в с. Гела и др.
На помощ от негова страна могат да разчитат децата в социалните домове в с. Стойките и в столичния кв. "Драгалевци", той спонсорира обучението на студенти в страната и чужбина.
Основен спонсор е на изграждането на медицински център за хора с увреждания и оборудването му с техника и медикаменти. За тази своя дейност е удостоен с Ордена на благодарността за милосърдие и е вписан в Златната европейска книга на корпоративните дарители.
Носител е на най-високото отличие на Република България - орден "Стара планина" I степен.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google