Дарителство Братята от Карлово

balgari.bg

Братята от Карлово

Евлоги (1819 г.) и Христо Георгиеви (1824 г.) са родени в Карлово в семейството на Георги Недев от близкото село Васил Левски и Евдокия Пулиева - е дъщеря на Тодор Пулиев, първия българин, който основава фирма в Румъния и търгува с ориз, гайтани и обработени кожи.
В началото на 1930 г. баща им умира, но оставя на семейството си добро състояние.
През 1939 г. братята на майка им - Христо и Никола Пулиеви, които се занимават с фирмата отвъд Дунав, привличат за съдружник Евлоги. Скоро в Галац пристига и брат му Христо.
Отначало продават ориз, зърно и самоковско желязо. През 50-те години на ХIХ век братята започват съвместна работа с гръцката фирма "Теолого" в Манчестър - внасят от Англия прежди, платове, желязо, захар, подправки, кафе и ром. По-късно се запознават и с банковото дело. През 1872 г. 90 на сто от приходите им са от финансови операции.
И двамата братя не са се женили и нямат наследници.
Христо Георгиев умира внезапно на 6 март 1872 г. в Букурещ.
Завещанието на Евлоги Георгиев е отворено на 9 юли, два дни след смъртта му през 1897 г.

Към този момент състоянието му възлиза на 23 милиона лева.
В завещанието му пише: "Само надеждата ми, че ще мога и аз да участвам в преуспяването и величието на отечеството ми, ме прави да умра спокойно." Евлоги Георгиев дарява на българската черква в Букурещ 20 000 лева, за "да се поддържа училището "Кирил и Методий". 200 000 лева пък са предназначени за Букурещкия университет, "за да се издържат бедните, но прилежни студенти." На общината в Галац са завещани 30 000 лева.
6 000 000 лева дарява Евлоги Георгиев за построяване на Висше училище в България. 20 000 са за строителството на българска болница в Цариград, за приюта "Елена" и букурещкото управление на болниците. Три години преди смъртта си той е купил сграда в Солун за българска община. За изпълнител на завещанието е посочен Иван Ев. Гешов.
Вуйчото на Евлоги Георгиев завежда дело за оспорване. През 1899 г. умира, но делата продължават синовете му. Процесът се политизира. Правителството, в което петима министри са юристи - Гудев, Генадиев, Панайодов, Станчев и Апостолов, завежда дело. Ответник е Иван Ев. Гешов. Макар да е страна в спора, министър-председателят Д. Петков запазва умереност: "Правителството няма да спечели пари и чест в това дело."
Съдебният процес забавя създаването на Висше училище, каквото предвижда член 13 от завещанието на Евлоги Георгиев. През 1896 г. той е дарил 800 000 лв. и място от 10,5 дка на улиците "Дондуков" и "Цариградско шосе". Желанието му било училището да се казва "Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово". През 1911 г. се решава с парите, които вече са станали над 13 милиона, да се строи и университет, и висше техническо училище, библиотека, музей и техническо училище в Карлово. Това противоречи на волята на дарителя, решава обаче Народното събрание през 1915 г . От фонда, създаден от Евлоги Георгиев, най-напред е построен днешният ректорат на СУ "Св. Климент Охридски" - едва през 1934 г. Пред главния му вход стоят скулптурите на двамата братя (на снимката) - дело на Кирил Шиваров.
Евлоги и Христо Георгиеви са погребани в гробището "Белу" в Букурещ, Румъния, тяхната гробница е призната за архитектурен паметник от румънската държава.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google