Дарителство Благодетелят от Свищов

balgari.bg

Благодетелят от Свищов

Димитър Ценов

Димитър Ценов е роден в Свищов през 1852 година.
Съвременниците му го описват като човек с многостранни интереси и богата култура, трудолюбив, упорит и голям патриот.
Ценов изгражда блестяща стопанска кариера на предприемач, търговец, акционер. Има голям принос за установяване на икономическите устои на новоосвободена България.
Ценов е авторитетна личност с европейска известност. Поддържа делови отношения с Австро-Унгария, Германия, Франция, САЩ, получава национални и чуждестранни (Австрия, Германия) правителствени отличия за граждански заслуги.
Венец на гражданския му подвиг е дарението за откриване и поддържане на Висше търговско училище в Свищов. На първи септември 1912 г. родолюбецът завещава на родния град цялата си собственост: пари, ценни книжа, недвижими имоти, възлизаща на 50 милиона златни лева. В завещанието му е записано: "Като принасям своята скромна лепта на народния олтар, свършвам с благопожеланието, щото българския народ да върви безспир по пътя на културния напредък към постигането на своя идеал."
Стопанската академия в крайдунавския град, основана благодарение на това щедро дарение, носи неговото име.
Починал е в София на 21 май 1932 г. след продължително боледуване.
Погребан е в родния си град - в двора на църквата "Св. Св. Петър и Павел".

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google