Дарителство Да дариш съкровища

balgari.bg

Да дариш съкровища

Илия Делев, минералог и дарител, е роден в шуменското село Ивански през 1921 г. Гимназиалното си образование завършва в Шумен. След 9 септември 1944 г. се записва доброволец в Българската армия и участва в сраженията на нашите войски в последната фаза на Втората световна война.
След края й се завръща в родината, но не за дълго. През 1946 г. Делев напуска България и след дълго странстване се установява в Бразилия. Там се заселва в най-богатия на ювелирни минерали щат Минас Жераис.
Това е времето и мястото на масово търсене и добив на планински кристал за нуждите на електрониката (пиезокварц). Попадайки в царството на една от световните провинции на скъпоценните минерали, българинът посвещава живота си на търсене, добив и търговия с ювелирни минерали и на запазването на най-големите кристални образци.
Минас Жераис е известен с находищата си на берил, топази с различен цвят, розов и зелен турмалин, както и всички разновидности на кварца - аметист, морион и цитрин.
Илия Делев създава две големи колекции с образци, които са сред най-атрактивните части от експозициите на световните музеи в Националния музей по естествена история в Париж и в софийския "Земята и хората".
Експонати от неговата колекция са част и от музейните сбирки в Сиатъл, Страсбург и Боркуло (Холандия).
Световните експерти са категорични, че събраното от българина съдържа над сто екземпляра сред първите 1000 по значимост минерални образци на планетата.
Премеждията, терзанията и борбата за създаването на уникалната сбирка Делев описва в книгата си "Феноменалните кристали", издадена на български през 1995 г.
Макар осъден задочно от тоталитарната власт, Делев не разлюбва България.
Узнал за честванията на 1300-годишнината от основаването на българската държава, той предлага събираната с толкова труд колекция на своето отечество. Комунистическата върхушка обаче отказва уникалното дарение. Затова през 1983 г. Делев предоставя своята колекция от гигантски кристали на Националния музей по естествена история в Париж.
Световният отзвук от експозицията повлиява на българските власти и когато в началото на 1986 г. Делев отново предлага щедро дарение на своята родина, то вече е прието. Така в София отваря врати Национален музей по минералогия "Земята и хората".
Тук Делев показва редки кристални и минерални образци от Бразилия, сред които пегматитови минерали, ахати, аметист, планински кристал. Специални акценти на Музея са "аметистовата стая" и "кристалната пещера", аранжирани по личното настояване на Илия Делев.
В София той прави още три дарения с минерали на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски", където през 2007 г. е открит тематичен музей, носещ името на българския минералог.
В художествената галерия "Никола Манев" в Чирпан, в съседство с родната къща на Яворов, освен на картините на световноизвестния художник посетителите могат да се насладят и на десет гигантски кристала от Южна Америка, част от колекцията на Делев.
За своя принос към световната наука и култура нашият сънародник е отличен с наградите "Командор на академичната палма" (Франция) и българския "Мадарски конник" първа степен. Той и почетен член на Българското геологическо дружество, както и на Българското минералогическо дружество.
Илия Делев почина през 2013-а.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google