Дарителство "Където и да съм, аз оставам частица от България"

balgari.bg

"Където и да съм, аз оставам частица от България"

Шефкет ЧападжиевШефкет Чападжиев е роден на 24 април 1939 г. в Мадан.
След 9 септември 1944 г. семейството му е изселено в Северна България, защото баща му - Садък Чападжиев, е сподвижник на Никола Петков.
Не приемат Шефкет да учи медицина по политически причини. Работи като касиер в ТКЗС.
Напуска България през 1963 г. Отначало попада в гръцкия емиграционен лагер "Лаврион", оттам поема за Америка.
Установява се в Чикаго. Работи като продавач на олио по домовете, във фабрика за шмиргели, сервитьор е за кратко във Вашингтон. Когато се връща в Чикаго, започва работа в склад за канцеларски материали.

През 1973 г. започва работа в печатарска фирма, като същевременно не напуска и книговезкия цех. Работният му ден е 16-часов.
Когато успява да спести необходимите пари, купува на старо машини за следпечатна обработка. Регистрира компанията си през 1976-а, а година по-късно изпълнява първата голяма поръчка.
Сега Шефкет Чападжиев притежава и дава под наем най-големите книговезници в САЩ. Всеки ден в тях се сглобяват 25 милиона брошури и списания. Занимава се и с недвижими имоти и борсови операции.
Женен е за еквадорката Магдалена Буено, имат три деца - София, Сабрина и Семи.
"Рецептата" за успех на Чапа е да работиш и да си конкурентен.
След 1989-а си идва често в родината.
Подпомага болници, социални домове, културни и религиозни институции. Дарил е 10 000 долара за болницата в Смолян, 5000 - за Работническата болница в Мадан, 2500 - за дома за стари хора във Фатово, Смолянско.
С негови пари е издигнат паметникът на Алеко в Чикаго. Православната църква там също е получила дарение от Чапа, той издържа и българския културен клуб в града.
През 2003 г. Шефкет Чападжиев получава Голямата награда на Международната организация по миграция.

По материали от в. "Новинар" и книгата на Орлин Крумов "Чападжиев"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google