Дарителство Пробуждането

balgari.bg

Пробуждането

altНа 30 януари 1856 година в Свищов е създадено първото читалище у нас. "Бащи" на тази уникална културна институция са Емануил Васкидович, Георги Владикин, Христаки Филчов и Димитър Начович.
Четиримата даряват средства според възможностите си, за да се осъществи родолюбивата идея. Емануил Васкидович предоставя на свищовлии библиотека от 800 тома, Димитър Начович дава 3000 златни гроша, Христаки Филчов - 1500 златни гроша, Георги Владикин - 300 гроша. За да стане факт просветното средище, се свиква общоградско събрание, а свищовлии се записват за членове и внасят 37 хиляди гроша в касата на читалището.
Учредителите на свищовското читалище начертали задачите на този български културен феномен изобщо. Те натоварили читалището със задачите да създаде градска библиотека, да събира стари ръкописи, да подкрепя способни младежи да получат по-високо образование в чужбина и да подпомага наши книжовници да печатат свои и преводни творби.
През 1904 година свищовлията Кирил Аврамов прави щедър жест - дарява на общината в крайдунавското градче 200 хиляди златни лева.

Кирил Аврамов е роден на 10 февруари 1850 година. Търговските занимания го отвеждат на много места в Европа. Аврамов се запознава с културата на Стария континент и високо цени просветата и науката. След смъртта на съпругата си Еленка Караначева (1901) Аврамов дарява на храма в града ценни икони и друга църковна утвар, а три години по-късно решава да дари на Свищов цялото си богатство за построяване на сграда на театър и читалище тук.
Днес читалището носи имената на заможното семейство.

Източник: http://pbc.hit.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google