Дарителство Предприемчив търновчанин полага основите на модерния бизнес у нас

balgari.bg

Предприемчив търновчанин полага основите на модерния бизнес у нас

Ангел Попов е роден през 1835 г. в Търново в семейството на свещеник. 6-годишен, постъпва в училището при църквата "Свети Никола" в старопрестолния град.
На 13 Ангел печели първите си пари, като се заема с шивашкия занаят. В класното училище учи при Никола Михайловски, а когато навършва 20, баща му му дава всичките си спестени пари и той започва търговия с дрехи.
Жени се за Мария Смилова - девойка от заможен и революционен род.
През 1861 г. в Търново пристига италианецът Адолф Нотари. Нотари искал да научи хората тук да отглеждат буби, а той да изкупува пашкулите. Идеята му запалва Ангел Попов и той започва да търгува с бубено семе. Скоро след това заминава за Италия, за да види как се прави коприната. Наученото го тласка към решението да построи фабрика за коприна и да изнася готови платове, той купува място край Килифарево, вдига сграда и я оборудва с машини.
През първите две години има добри печалби, но към 1864-1865 г. предприятието става губещо. Българската коприна се оказва неконкурентоспособна и Ангел Попов фалира.

Тогава се хвърля в ново начинание - преустройва копринената фабрика в хартиена. През 1865 г. започва да произвежда хартия за писане, за амбалаж и мукава. Няколко години по-късно обаче голяма кражба на пратка хартия отново го довежда до фалит.
Едни ден на свой парцел край Търново, превърнат в бунище, Попов вижда книга на италиански. Оказва се, че в нея са описани различни производствени практики. Ангел решава да гради мелница, в начинанието включва и своя тъст и шурей. Сам той заминава за Унгария, за да види как се произвежда бяло брашно. Започва работа като общ работник, а когато достига до тънкостите на занаята, купува машини и се връща в Търново, за да запоне да гради парна мелница. И този бизнес потръгва. Попов прави първата фабрика за макарони и фиде у нас, а голяма част от продукцията отиват за износ, даже и в Италия.
Богатият търновчанин често пътува до Виена, за да присъства - заедно със съпругата си, на оперна или театрална премиера, посещават музеи и галерии. Страстта си към изкуството Ангел Попов пренася в родния си град, превръщайки се в най-големия спонсор на театралната трупа на читалище "Надежда", от която води началото си Великотърновският театър.
През 1902 г. Попов прави първото си голямо дарение на общината, на женското дружество "Радост", на спортното "Юнак" и на читалището. Дарителската му воля е с част от сумата да се отвори стопанско училище за момичета, където да се учат и на шев и кройка.
Ангел Попов умира през 1920 г. В завещанието си оставя пари за построяването на техническо училище в града и нарежда то да се издържа с част от приходите на фабриката за макарони.
Строежът на школото обаче започва чак след 1944 година.
Днес то е строителен техникум и носи името на дарителя.

Източник: www.vesti.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google