Дарителство Дипломатът благотворител

balgari.bg

Дипломатът благотворител

Потомственият дипломат Иван Станчов е роден на 1 април 1929 година в София в семейството на Иван Димитров Станчов и Марион Мичъл Станчов. Заради антихитлеристката си ориентация са принудени да емигрират през 1943 година.
Иван Станчов завършва Университета "Джорджтаун" във Вашингтон, служи в Американската армия (в Българската рота на НАТО в Германия). Работи за Световната търговска корпорация Ай Би Ем в Ню Йорк, Рио де Жанейро и Париж, където заема мениджърски постове в отделите за маркетингови проучвания и продажби. Вицепрезидент е на корпорациите ИТЕЛ и "Сторидж Текнолъджи" в Лондон.
През 1980 г. започва самостоятелен бизнес, като основава компания, занимаваща се с информационни технологии.
След промените през 1990 година Станчов се връща в България за пръв път след 47 години. През 1991 г. е назначен за посланик на Република България във Великобритания и за първи български посланик в Република Ирландия. Връчва на кралица Елизабет акредитивните си писма, облечен в посланическия костюм на дядо си - Димитър Станчов, също посланик във Великобритания, министър на външните работи (1906 г.) и министър-председател на България (1907 г.).
През 1994 г. Ивна Станчов става посланик за специални поръчения и министър на външните работи. През януари 1999 г. президентът Петър Стоянов назначава Станчов за свой съветник по външнополитическите въпроси. (Тази функция е поверена на Станчов и от президента Първанов.)
Компанията на Станчов се занимава с привличане на чуждестранни инвестиции у нас, с инфраструктурни проекти и приватизация. Той е и съдружник в компания, занимаваща се с финансови анализи, председател е на "Фрамлингтън България", първия инвестиционен фонд, насочен към новосъздадената българска фондова борса.
Ивна Станчов е българският представител в Консултативния съвет по въпросите на бизнес към Инициативата за сътрудничество в Югоизточна Европа.
Видният ни дипломат е основател и председател на фондация "Карин дом" - Варна. "Карин дом" се намира в Морската градина, дневният център осигурява терапия на деца с физически увреждания и ментални проблеми от най-ранна възраст. Създаден е преди 15 години в бивша фамилна къща на Иван Станчов, днес в дома работят 30 специалисти.
През 2009-а Ивна Станчов инициира дарителска кампания, в рамките на която възнамерява да изкачи четири от най-високите планински върхове на Балканите. През септември т. г. 80-годишният Станчов стъпи на гръцкия пръвенец Олимп I, следващите му цели са Олимп II и Атос в Гърция, както и 2166-метровия връх Левски в Стара планина, разказва www.dariknews.bg.

Още за дипломата може да прочетете тук

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google