Добрини

balgari.bg

Има такъв човек!

Казва се Добри Добрев и е от Байлово.
Зиме и лете ходи с шаячни дрехи и цървули.
Роден е на 20 юли 1914 година. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си.
През 2000 година Дядо Добри решава да дари всичките си имоти на Църквата и днес живее скромно в пристройка към храма в родното си село. По същото време започва и да събира средства за реставриране на християнски светини в цяла България.
Божият странник може да бъде видян при храм-паметника "Александър Невски" или църквата "Свети Седмочисленици" да събира в пластмасова чашка пари. Не харчи за себе си нищо от тях, дарява ги до стотинка, а сам преживява с това, което му дават хората - хляб, ябълки, сладкиши.
Дядо Добри вярва, че човешките закони ще умрат и само Господ ще ни спаси.
Светият старец е помогнал с 25 хиляди лева за реставрацията на храма в Елешнишкия манастир и на църквата на село Горно Камарци, с 10 хиляди лева - на байловската църква "Св. св. Кирил и Методий", която му дава подслон, на храмовете в Калофер и Поибрене.
На "Александър Невски" пък Дядо Добри дарява близо 36 хиляди лева.
Не възприема подвига си като важен, а като необходимост. Казва, че е извършил тежък грях и това е неговото покаяние.

За Светеца от Байлово разказва вестник "Монитор"

Гледайте видео от Нова тв тук

 

 

Млад лекар жертва живота си

15 август е Национален ден на спасението - това е датата, на която се отдава почит на медиците, загинали при изпълнение на служебния си дълг.
На този ден през 1963 г. младият великотърновски лекар д-р Стефан Черкезов пътува в автобус към Горна Оряховица заедно с още 47 пътници. Автобусът се запалва. Лекарят започва да вади от горящата машина задушаващите се пътници, да ги качва на носилките и да ги товари в пристигащите линейки.
Найлоновата риза се разтопява на гърба му, той получава тежки изгаряния. На следващия ден, в резултат на изгарянията и пораженията в белите дробове от вдишания дим, д-р Черкезов умира. През 2005 г. по иницатива на д-р Тотко Найденов датата на подвига на д-р Черкезов е обявена за Национален ден на спасението.
Болницата в старата столица носи името на д-р Стефан Черкезов. Тя е първата българска болница, открита по време на османското владичество.
Това става възможно благодарение на завещанието на Михаил Кефалов от 1854 г. На 2 януари 1867 г. в къщата на Хаджи Димитър Хаджиничов е открита лечебницата "Свети безсребреници Козма и Дамян". За неин управител е назначен Стефан Карагьозов, а за лекар - Янаки Златев. Поради липса на средства през ноември същата година е закрита, но по време на Освободителната война Руският червен кръст и Славянското дружество възстановяват дейността й и оказват помощ на бранителите на Шипченския проход.

 

Наш моряк - европейски гражданин за 2012-а

Петър Петров - първи механик на кораба "Коста Конкордия", помогнал за спасяването на над 500 души - е сред 37-те лауреати на наградата на Европейския парламент за европейски гражданин за 2012 г. Той получи отличието на 1 октомври в Народното събрание в присъствието на еврокомисар Кристалина Георгиева.
На 13 януари 2012 г. лайнерът "Коста Конкордия" заседна край италианския остров Джилио, като по това време на борда се намираха повече от 4200 души.
В изключително сложната ситуация Петър Петров с риск за собствения си живот успява да направи общо шест курса с една от спасителните лодки и помага за спасяването на над 500 души. Той е един от тримата, които последни напускат бедстващия съд - едва когато получават сигнал от бреговата охрана, че е поела пълен контрол върху операцията.
Действията на Петър Петров предотвратяват огромна трагедия за цяла Европа, защото сред пасажерите са представители на десетки националности.
Кандидатурата на Петров е внесена от евродепутата Кристиан Вигенин, морякът ни е бил избран сред 61 кандидатури.

 

 

Бог и късмет ведно

Пастор Христо Благинов от Евангелската петдесятна църква в Горна Оряховица печели голяма сума от Спортния тотализатор в самото начало на 2012-а. Благинов веднага дарява половината от парите на фондация "Алфа България" за изграждането на приют. Вече е закупен и парцел от около 1000 кв. м в непосредствена близост до църквата.
Пастор Благинов още в края на 2011-а приютява по 10-12 души дневно, постоянното живеещите при храма са 7-9 души. Църквата им осигурява дрехи, храна, баня. Пасторът отдавна мечтаел с дарените от швейцарска фондация средства да купи парцела и да построи подслон за безимотни, но парите не стигали. До деня, в който "щастливите" числа зарадвали Христо Благинов.
С печелившата комбинация играел тото две десетилетия. Когато обаче през 1981-ва се отдал на вярата, пасторът спрял да пуска фишове. И така - чак до края на 2011 г., когато горнооряховската Евангелска църква отбелязва 20 г. от основаването си. В навечерието на годишнината числата се появили отново в съзнанието му, разказва Благинов. Колебал се, но играл.
"Онемях, когато видях, че точно моите числа са печелившите", споделя пасторът.
С част печалбата планира да подпомогне и строежа на храмове в Долна Оряховица и Джулюница.
Пастор Христо Благинов има двама синове и петима внуци.

 
 

Благородническа благотворителност

Рени фон Бехтолсхайм, която е родена в Хасково и е възпитаничка на руската гимназия в града, членува на Малтийския орден - организация, отговаряща за разпределение на помощи. От 30 години Рени живее в Германия, омъжена е за немски барон.
"България е държавата, която ме е изучила, затова искам да помагам на хората тук, които нямат възможност и финансови средства", споделя баронеса Рени фон Бехтолсхайм.
Чрез Малтийския орден тя носи у нас дарения два пъти годишно. През лятото - дрехи и памперси, за Коледа - подаръци и хранителни продукти стигат до хората в нужда. През 2011-а помощта е била на стойност 10 000 евро и е включвала 60-70 тона продукти и вещи, разпределени из домове за деца и възрастни в цяла България. 

 
Страница 1 от 5