Добрини Българската Майка Тереза

balgari.bg

Българската Майка Тереза

Донка Паприкова е родена на 5 октомври 1915 г. в София. Учи в немското католическо училище "Санта Мария" в столицата. Записва германистика в Софийския университет, учи социални науки в Люцерн. През 1950 г. се омъжва за преводача Асен Паприков.
В чужбина Донка Паприкова посещава социални заведения, в които се полагат грижи за самотни и бедни възрастни хора. У нас работи като социален съветник.
Благотворителната дейност на Паприкова в помощ на бедните и самотните започва през 1989 година, коагто т и нейни съмишленици събират средства и два пъти седмично приготвя топла храна, която разнасят подомовете на самотни възрастни хора. Организацията й "Милосърдие" е регистрирана през 1994-та, а шест години по-късно получава лиценз от Министерството на труда и социалната политика и се пререгистрира като благотворително дружество.
Столичната община отстъпва на дружеството етаж от къща на ул. "Светослав Тертер", за да бъде създадне там приют, в който доброволци да се грижат за умиращи. По-късно организацията получава като дарение още един апартамент, на ул. "Осъм", който също се превръща в хоспис. 
В коледното си издание за 1998 г. сп. "Тайм" включва Донка Паприкова в галерията от личности, обединени под наслов "Бъдещето на Европа", радом с Жак Делор, Едуард Шеварднадзе, Хавиер Солана.
През 2001 г. й бе връчен орден "Стара планина", както и специалното отличие "Човечност, хуманност, добролюбие", присъдено на фондацията й "Хоспис Милосърдие".
През 2002 г. бе удостоена със званието "Почетен гражданин на София", а през 2005-а - с наградата "Благодеятел на годината".
Последните месеци на Донка Паприкова бяха вгорчени от факта, че хосписът бе изгонен от двата апартамента - негова собственост, в които развиваше човеколюбивата си дейност.
Благотворителката почина на1 ноември 2006 година.
 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови