Добрини Млад лекар жертва живота си

balgari.bg

Млад лекар жертва живота си

15 август е Национален ден на спасението - това е датата, на която се отдава почит на медиците, загинали при изпълнение на служебния си дълг.
На този ден през 1963 г. младият великотърновски лекар д-р Стефан Черкезов пътува в автобус към Горна Оряховица заедно с още 47 пътници. Автобусът се запалва. Лекарят започва да вади от горящата машина задушаващите се пътници, да ги качва на носилките и да ги товари в пристигащите линейки.
Найлоновата риза се разтопява на гърба му, той получава тежки изгаряния. На следващия ден, в резултат на изгарянията и пораженията в белите дробове от вдишания дим, д-р Черкезов умира. През 2005 г. по иницатива на д-р Тотко Найденов датата на подвига на д-р Черкезов е обявена за Национален ден на спасението.
Болницата в старата столица носи името на д-р Стефан Черкезов. Тя е първата българска болница, открита по време на османското владичество.
Това става възможно благодарение на завещанието на Михаил Кефалов от 1854 г. На 2 януари 1867 г. в къщата на Хаджи Димитър Хаджиничов е открита лечебницата "Свети безсребреници Козма и Дамян". За неин управител е назначен Стефан Карагьозов, а за лекар - Янаки Златев. Поради липса на средства през ноември същата година е закрита, но по време на Освободителната война Руският червен кръст и Славянското дружество възстановяват дейността й и оказват помощ на бранителите на Шипченския проход.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови