Добрини Възкръсва средновековен храм

balgari.bg

Възкръсва средновековен храм

altСвета обител, строена през 1231 година, ще възстановява отец Георги Сотиров, съобщава dveri.bg. Храмът носи името "Свети Йоан предтеча" повече от седем столетия. Руините на средновекомната църква се намират между град Бяла черква и с. Росица, община Павликени.
Идеята да въздигне отново стария манастир хрумнала на отец Георги преди шест години. Свещеникът прочел десетки книги за миналото на храма, записал много предания и легенди, които му разказвали възрастните хора.
Манастирът е един от седемте, издигнати от цар Йоан Асен II по време на неговото управление. Камъните, с които е построен, са били пренесени дотук от античния град Никополис ад Иструм. Според едно от преданията именно в този храм е бил кръстен свинарят Ивайло Бърдоква, станал години по-късно български цар. Храмът като по чудо е оцелял по време на османското владичество и е съществувал чак до 80-те години на деветнайсети век.
Отец Георги Сотиров е един от най-известните и обичани свещеници във Великотърновска област. Допреди десетина години той е солист на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" в старата столица. След това обаче певецът решава да загърби музикалната кариера и да се посвети в служба на Бога. Не е ръкоположен за свещеник, тъй като е разведен, затова се е замонашил, а след това е ръкоположен за йеродякон и йеромонах.
Отец Георги е завършил е Православния богословски факултет на ВТУ "Св. Кирил и Методий". Служил в няколко манастира на Великотърновската епархия. Днес е архиерейски наместник на Павликенска духовна околия.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови