Добрини Покръстителя на Родопите

balgari.bg

Покръстителя на Родопите

altОтец Боян Саръев е роден на 5 май 1956 година в село Жълти чал, Кърджалийско, в семейство на българи мюсюлмани. Родното село на свещеника днес не съществува.
Саръев завършва средно училище за подготовка на кадри за МВР в Стрелча, след което работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година завършва Висшата школа на МВР в Симеоново.
Работи известно време в завод "Електрон", но през май 1990 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник в Пловдивската епархия. Служи в църквата "Успение Богородично" в Кърджали. Развива широка благотворителна, образователна и мисионерска дейност. Още през 1990 година основава и до днес ръководи Движението за християнство и прогрес "Свети Йоан Предтеча", което си поставя за основна цел да въведе българомохамеданите в православната духовна общност.
По инициатива на Саръев е изградено Православното духовно средище "Св. Успение Богородично" в кърджалийския квартал "Гледка", то е построено изцяло със средствата на дарители.
Боян Саръев е автор и водещ на предаването "За вярата българска" по Телевизия СКАТ, което спира да прави, след като екип на медията публично връчва фес на Пловдивския митрополит Николай. Поводът е отказът на владиката да благослови кандидатурата на отец Саръев за кметските избори през 2007-а.
Тогава свещеникът са подчинява на волята на висшия духовник, но не спира да изразява гражданската си позиция по важни за народа ни проблеми.
За дейността си Боян Саръев е номиниран с три почетни отличия за обществена дейност и e включен от Американския биографичен институт в списъка с 500-те най влиятелни личности по света.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Интервю с отеца помества www.pravoslavieto.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови