Феномени Идеоложката на глада

balgari.bg

Идеоложката на глада

Лидия Ковачева е родена на 31 август 1914 г.
Когато е едва на 30, лекарите я отписват. Тогава тя е млада, обещаваща художничка, щастливо омъжена, има малък син. Разболява се от туберкулоза, чието лечение води до цироза. Цяло десетилетие медицината не може да се справи със страданията на младата жена.
Художничката обаче най-изненадващо се възстановява благодарение на гладолечението. Случайно научава за гладолечението и природосъобразната медицина. Изчита всичко, до което може да се добере в онези години - Пол Брег, Хърбърт Шелдън, Юрий Николаев, Але Веерланд, Пааво Айрола. Запознава се с практиките на най-известните клиники за гладолечение по света, както и с бита на някои народи, останали извън цивилизования свят, но запазващи здраве и бодрост до дълбока старост. Самата тя започва да прилага на практика съветите на изследователите. Гладува, става и вегетарианка, така побеждава високата температура, туберкулозата и цирозата.
После изпитва порив да предава своя опит и на другите. Няма неизлечими болести, има неизлечими болни, смята тя. 
Самата природолечителка спазва строги хранителни навици до края на дните си - закусва малко плодове и орехи, за обяд й стигат няколко маслини и две филийки черен хляб, вечеря салата и резен черен хляб. "Пълен стомах - празна глава!", казва Ковачева. 
На многобройните си пациенти предписва няколко дни да се хранят само с плодове - от 500 до 800 грама, и да пият билкови чайове, подсладени с мед. Това лечение Лидия Ковачева разпределя в няколко цикъла, след които от болестта няма и следа. Лечителката твърди, че човешкият организъм сам разполага с механизми за своето възстановяване и лекуване. За много свои пациенти, определени като "безнадеждни случаи" от официалната медицина, тя е свят човек, още повече че никога не е вземала пари за прегледи и лечение.
Книгата й "Гладът - приятел и лекарство" е бестселър. Природосъобразният начин на живот, описан в нея, се състои от четири основни компонента - рационално хранене, активно движение, разтоварителни програми и душевна нагласа. 
Народната лечителка почина на 4 октомври 2002-ра, на 88-годишнавъзраст.

Още за Лидия Ковачева - на www.blitz.bg
 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google