Феномени Свещеник революционер прави вечен календар

balgari.bg

Свещеник революционер прави вечен календар

За отец Матей Преображенски сме ви разказвали тук.
За вечния календар, изобретен от бунтовния свещеник, се заговори напоследък.
Календарът е единственото запазено доказателство за самородния гений на Миткалото. Изографисан е на външната стена на Българското народно взаимно училище в с. Михалци през 1870 г. Дело е на зограф Венко от Трявна, който работил под ръководството на отец Матей и стриктно изпълнявал чертежите му.
Прототипа на вечния календар отец Матей направил от дървени летви, докато бил на Атон. В богатите манастирски библиотеки на Света гора монахът се занимавал с математика и физика.
Опитвал се да изобрети вечен двигател, който се задвижва със силата на падащата вода. Направил си сам пушка. Познавал билките и учел хората да се лекуват с народна медицина.
Вечният календар първоначално представлявал сложна система от концентрични кръгове, които се въртели около оста си. Как е изглеждал обаче, няма запазени писмени данни.
След завръщането си в България Матей Миткалото започва революционна дейност из търновските села. Основава комитети, открива читалища и училища.
В село Михалци сформира таен комитет и читалищна сбирка, а когато построяват училището, дава идеята да изрисуват на него вечния календар.
Стенописът изобразяав девет кръга с причудливи знаци, букви и цифри, за чието значение съвременните историци продължават да гадаят, защото тетрадката със записките на Миткалото, прехвърляна от ръка на ръка, се е загубила.
Най-външният кръг е разделен на 12 сектора, съответстващи на 12-те месеца в годината. Във всеки сектор са отбелязани дните от 1-ви до 31-ви и срещу всяка цифра - съответният християнски празник.
Вътрешните кръгове също са сложна система от числа и букви. Предполага се, че това са показатели, по които да се нагласи на съответния християнски празник каква част от Библията се чете и каква служба се служи.
Върху най-вътрешния кръг на син фон са изобразени двете полукълба на Земята, Слънцето, Луната и всевиждащото око на космоса. Под него е изписано "Тби есть день и твоя е нощта."
От двете страни на вечния календар има таблици с различни числа и букви в няколко колони. По тях е можело да се изчисли коя дата на кой ден от седмицата съответства.
Изписаните години започват от 1865 г. и свършват до 1940 г.
Няколко картини съответстват на четирите годишни времена, а на всяка рисунка има по три човешки фигури - колкото са месеците от всеки сезон.
Сюжетите крият дълбока символика - деца сред цъфнала овощна градина, трима жътвари, берачи на плодове, беловлас старец и две деца. Така представени, годишните времена са успоредени на периодите в човешкия живот.
Един век вечният календар стоял на стената на взаимното училище. През 1976 г. стенописът е смъкнат със слой от мазилката. По-късно е възстановен и консервиран в лабораторията на търновския музей от Сава Русев.
Днес творението на енциопедичния възрожденец може да се види в музея в Павликени.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google