Феномени Преследван заради дарбата да провижда

balgari.bg

Преследван заради дарбата да провижда

Легендарният феномен Влайчо Желев, или Дядо Влайчо, е роден на 15 август 1894 година в Коньово, Новозагорско.
Никой не пише за него приживе, но Дядо Влайчо е изключително популярен. Наричат го Безсребреник - не взимал и стотинка, сравняват ясновидската му дарба с Ванга и Слава Севрюкова.
Едва 10-годишен, Влайчо предрича Балканската война. "Пасях воловете в гората и видях война. Прибрах се в селото и казах, а те не ми вярват. Казват ми: Много знаеш...", спомня си феноменът.
Още на 22-23 години си пуска дълги коси и брада като Христос. Тогава го наричат чичо Влайчо. На 28-29 години става Дядо Влачо - така се обръщали към него от уважение към неговите способности.
Когато войната избухва, обикаля страната и казва кой от мъжете ще се върне от фронта жив и здрав и кой - не. Пророкува и на бойното поле, където отива като доброволец през 1916 година. Отказва да носи пушка и да стреля по врага. Командирът го праща в тила, да готви и пренася храната. Зачисляват му и полковото магаре. Странникът крачи отпред с храната, а магарето - след него.
След завръщането си от фронта става последовател на Петър Дънов. Срещата с Учителя е случайна, но повратна в живота на пророка от Коньово. Сам той започва да създава сказки на различни теми, прави първите опити за окултни тълкувания, пише стихове и откровения. Макар че се жени, Дядо Влайчонеживее със съпругата си - отдал се е на целомъдрие.
Силата на дарбата му се отключва след тежко боледуване през 1920 г. Необикновен сън отвежда духа му в бяла мраморна стая, където го очакват учениците на Господ. "Апостолите ме видяха и ми говориха. Аз чух разговора им. Каза някой от тях: "Ще го върнем на Земята и ще му помагаме, но кой от нас ще бъде? Те избраха първомъченик Стефан. И аз тръгнах по същия път", разказва Влайчо пред роднините си.
Три знакови срещи бележат живота на пророка. Първата е с цар Борис дни преди раждането на Симеон. Следващата е през 1943 г., когато тримата най-големи пророци на България - баба Ванга, Петър Дънов и Дядо Влайчо, се събират в София. Феноменът от Коньово има среща и с Людмила Живкова.
На цар Борис Дядо Влайчо казва,че ще има син - ражда се Симеон. Но когато монархът пита ще царува ли наследникът му, прорицателят го попарва: "Нито ще е царство, нито ще царува." Царят не иска да го види повече.
Учителя Дънов събира двамата феномени един-единствен път. Настанява отдясно Влайчо, отляво Ванга. Вечерят, после Дънов пита: "Ти, брат Влайчо, какво виждаш за сестра Ванга?". "Ти скоро се омъжи, сестра Ванга, но виждам, когато не е далеч времето, че ще останеш вдовица. Домът ти ще стане като клуб и много хора ще идват", отвръща Влайчо. Запитана какво вижда за него, Ванга казва, че той обича земята, обича меда, но ще дойде време, в което няма да събира меда, а него ще приберат. "Знаех, че Влайчо ще отиде в лагерите и ще се върне жив, но не му го казах", споделя пророчицата от Рупите.
През 1947 година Дядо Влайчо предсказва смъртта на Георги Димитров. Арестуват го като народен враг, подстрекател, английски шпионин. Пращат го първо в ТВУ - Перник, а по-късно го въдворяват в Белене, където пребивава до 1953 г. Мотивите са: "извършване на незаконни работи". "Какъв кабахат ми намериха. Казаха ми, че съм лъгал хората. Аз, без да отварям писмата, знам какво пише в тях, без да ме попита човек, аз знам вече за какво е дошъл", спомня си изповедта на Влайчо неговият другар от Белене Иван Ангелов от Раднево. Близо шест години пророкът е в Белене, тук преминава през много изпитания. Като излиза от затвора, му е забранено да гледа на хората. Спасява го пътуването - спи при приятели, никой не знае къде ще е на другия ден.
При срещата си с Людмила Живкова ясновидецът казва: "Твоята фамилия е прокълната. И ти ще свършиш зле, и баща ти. Ако на теб ти се размине това, което се задава, ще живееш до 70 години." Людмила е потресена - не е свикнала на такива директни отговори.
Из страната се разпростаняват митове за ясновидските дарби на Влайчо. Въпреки това режимът на Живков не му позволява да излезе "на светло", а феноменът му да бъде изследван. Мистерия за науката остават способностите му, въпреки че известният учен проф. Георги Лозанов прави няколко изследователски сеанса с него в Института по сугестология, но не успява да разшифрова загадката.
Преследван от властта и преди, и след 9 септември, Дядо Влайчо умира на 10 май 1981 година, коагто е на 87 години.
"Радвайте се на трудностите - те са двигател на живота... Колкото по-извисена е една душа, през толкова повече изпитания трябва да премине", казва прорицателят.

Писателят езотерик Христо Нанев е автор на изследване за живота на Пророка на народа, интервю с Нанев прочетете тук
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google