Феномени Лечителя

balgari.bg

Лечителя

Петър ДимковНародният лечител Петър Димков е роден на 19 декември 1886 г. в София, в семейството на свещеника Иван Димков.
Началното си образование Димков получава в София. През 1899 г. младият Димков заминава за Санкт Петербург, тук той завършва военно училище.
През 1909 г. е назначен като подпоручик в 25-и Драгомански полк в Цариброд. Участва във всички войни за обединението на България, раняват го осем пъти. Още по това време Димков открива способностите си да лекува - спасява голяма част от поразените от холера войници. В армията е до 1936 г., когато се уволнява с чин полковник.
От военния му период ще останат много негови заслуги, като тази, че ръководи изграждането на Аспаруховия вал във Варна; построяването на Арката - портал на VІІІ Приморски полк във Варна; има основна заслуга за построяването на парка - мавзолей "Владислав Варненчек" във Варна; като командир на 21-ва пехотна дружина в Карлово през 1933 г. спасява от разрушаване родната къща на Левски и ръководи нейното възстановяване. Следвайки традицията в своето семейство, Димков посвещава по-голяма част от живота си на изучаване на билките, събирането на рецепти, тяхното осмисляне и доразвиване. Във фитотерапията той открива и прилага свои оригинални съчетания от билки. Лечителят формулира и популяризира принципи, извлечени от народната медицина. Според тези принципи лечението трябва да става с природни средства, да е насочено към общо укрепване на организма чрез промяна на храненето и начина на живот, терапията следва да е индивидуална.
Димков счита, че трябва да се въздейства не само върху увредения орган, но и върху целия организъм, и отчита колко важна е психологическата нагласа на страдащия.
Петър Димков е един от първите проповедници на природосъобразния начин на живот у нас.
Автор на четири книги: "Българска народна медицина", "Хигиена и лекуване на душата", "Молитвеник", "Очна диагноза".
През целия си живот Лечителя помага на болни и слаби безвъзмездно.

Източник: petardimkov.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google