Феномени Светицата на народа

balgari.bg

Светицата на народа

Стойна Димитрова, известна като Преподобна Стойна, се ражда на 9 септември 1883 година в село Хазнатар, Серско. На седемгодишна възраст се разболява от едра шарка и ослепява.
До шестнайсетгодишната си възраст Стойна живее в пълно уединение - в отделна стая. Междувременно родителите на момичето са починали и тя живее със семейството на своя чичо. Когато навършва шестнайсет, сънува свети Георги, който й казва да копае в двора, където ще намери негова икона и кандило. Така и става.
На това място съселяните й построяват параклис, в която Стойна живее до 1913 година.
През 1913-а цялото семейство се преселва в България. По пътя за Петрич, когато минават през село Долна Сушица (днес Златолист), Стойна решава да остане да живее в тамошната църква "Свети Георги".
Именно тук Преподобна Стойна живее до смъртта си на 22 февруари 1933 година.
Народът от оня беден край я смята за светица.
За нея разказват легенди - как само по гласа познавала човека кой е и какъв е, как предписвала лекове на страдащи, как изповядвала потърсили утеха при нея.
Макар и неканонизирана от Православната църква, сляпата Преподобна Стойна виждала с вътрешния си взор доброто и лошото у човека и безкористно раздавала напътствията си на млади и стари.
Сведенията за живота на Преподобната дължим на Зоя Великова от Петрич, внучка на Стойна по сестрина линия и неи житиеписец.
Според Велинова именитата й баба й се явява насън и й разказва за живота си. Това дава тласък на възрастната жена да напише житие за народната светица. В изследването си Зоя Велинова събира семейни разкази, своите детски спомени и свидетелствата на хора, познавали Преподобна Стойна.
От Велинова научаваме, че отшелницата ходела облечена изцяло в черно, че прекарвала дните и нощите си в молитви и "разговори със светците", че хората я смятала за сестра на свети Георги.
Онези, които търсели помощ от нея, й носели дарове, ала тя нищо не оставяла за себе си, а раздавала лакомствата на децата.
Преподобна Стойна е погребана в двора на храм "Свети Георги" в село Златолист, където е оформен малък мемориал.
Смятат я за предшественичка на Ванга.

Източници: http://bg.wikipedia.org и http://selenabg.com

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google