Феномени Дух и тяло в съвършено единство

balgari.bg

Дух и тяло в съвършено единство

altВеселин Лучански е роден на 27 март 1941 г. в Севлиево. Завършил е ВИФ със специалност "Кинезитерапия".
Интересът му към йога се появява още когато е дете. Занимава се с различни спортове, които усувършенстват тялото и духа. През лятото на 1953 г., на пионерски лагер в Копривщица, Лучански демонстрира йога-упражнения в програма, подготвена от неговия отряд.
Като студент Веселин се запознава с Иванка Борисова, която му дава да прочете части от книгата "Йога" на Свами Вишну Девананда. По този начин Лучански усъвършенства своята практика. През пролетта на 1962 г., когато индийският йога Жое Клемандоре посещава България, Лучански демонстрира изпълнения на йога-асани по време на срещата с Клемандоре в редакцията на вестник "Здравен фронт". Изпълненията на Лучански правят изключително впечатление на известния индийски йога.
Година по-късно Лучански започва да разработва йога като приложение в лечебната практика и в спорта, като подготвя дипломната си работа, научен ръководител на която е доц. Петър Богданов, преподавател по биомеханика във ВИФ и автор на първата българска книга по карате.
Защитата на дипломната му работа на тема "Упражнения на йогите и лечебната физкултура" през 1965 г. предизвиква голям интерес сред преподавателите и студентите от ВИФ. Работата влючва оригинални изследвания, напр. 14-дневно гладуване, което доказва, че по време на гладуване физиологичните показатели се подобряват, повишава се хемоглобинът, понижава се холестеролът.
През 1965-а Лучански започва работа като завеждащ кабинета по ЛФК в Балнеолечебницата в Кюстендил. През периода 1965-70 г., заедно със своите колеги - 10-има рехабилитатори, разработва комплекси от упражнения на йогите за лечение на основните заболявания, за които е профилиран центърът: сърдечносъдови заболявания, неврози, астматични заболявания и бронхити, заболявания на опорно-двигателния апарат, дископатии, заболявания на периферната нервна система. Комплексите от упражнения са приложени при повече от 10 хиляди пациенти, като резултатите им се регистрират в дневника на курортната поликлиника.
През 1988 г. Веселин Лучански е командирован в Индия за изучаване на йога. В древната страна българинът преминава двумесечен курс на обучение по йога в школата на Кайвалиадхама и получава диплома, след което в продължение на един месец има възможност да посети други йогийски ашрами и места, свързани с йога.
През 1990 г. е регистрирана Българската федерация по йога, на която Лучански става генерален секретар.
Веселин схваща йога като древна научна система, която дава възможности за практическо и лечебно въздействие.
В момента българският йога е преподавател по древното изкуство в Торонто. Той е и единственият човек от Балканите, признат за махатма в родината на йога - Индия.

Още - на www.blitz.bg

Видео гледайте тук

Етикети:
 

Коментари  

 
#1 Володя Коцев 2014-11-14 12:38
Поздравления, господин Лучански!
Възхитен съм от Вашия устрем и последователнос т!
Защо никой не споменава издадената от г-н Лучански книга за упражнения - йога?!? Това беше моята първа книга, в началото на 60-те години! Защо само в чужбина е признат и му е присъдено звание?
Учението, философията и практиката йога, което българите си носим от древността, носи огромни ползи за всички, потопени в него!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google